На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

БІРЖА - (від позднелаг. bursa - гаманець; гопл. beurs; ньому. Borse; англ. exchange, market) - 1) особлива форма оптової (в т.ч. міжнародній) торгівлі - організований і регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється оптовий купівля-продаж цінних паперів (фондова Би.), валюти (валютна Би.), товарів що продаються по стандартах або зразках (товарна Би.). Ринок судів, що фрахтуються являє собою фрахтова Б. Свободние трудові ресурси розподіляються на Б. труда. Би., граючи роль посередника в торгових операціях, сприяє встановленню контактів між продавцями і покупцями товару і формуванню оптових ринкових цін за. БИОЦИД - (від гр. bio - життя і лати. cidae - знищую)- міжнародний злочин проти людства. На відміну від екоцида він направлений тільки проти людини і інших живих істот і означає навмисне і масове знищення людей і живої природи за допомогою зброї масового знищення (ОМУ) з метою досягнення військової переваги над противником і перемоги в збройному конфлікті. Тому його джерелами є агресивні війни. Відмітна ознака. ПРОФЕСІЯ - предмет трудової діяльності чоловік його постійних занять, а т.ж. свідчення наявності у нього знань умінь, досвіду, що дозволяють кваліфіковано виконувати даний вигляд робіт. Аллія (ALLIA) 1-е вторгнення галлов - Місце битви 18 липня 390 до Р. X., в якому брали участь 40 000 римлян під командуванням Квінта Сульпіция і галльське військо тієї ж чисельності під командуванням Тлінна. Римляни зайняли позицію на р. Аллия, щоб зупинити наступ галлов на Рим. Тут вони були атаковані Тлінному, який розгромив їх правий фланг, де билися молоді солдати, а потім лівий фланг і центр. Римляни бігли, понеся величезні втрати, а галли захопили і розграбували Рим. Див. Вейі. ВЛАСНА ЙОГО ІМПЕРАТОРСЬКОЇ ВЕЛИЧНОСТІ КАНЦЕЛЯРІЯ - особиста канцелярія російського імператора кінця XVIII в. - 1917 р. Мала ряд відділень, найбільші - Друге відділення і Третє відділення.

СОЦІАЛІСТИЧНЕ ПРАВО

- новий, вищий історичний тип права, корінним образом відмінний від всіх історичних типів експлуататорського права. С. п. являє собою сукупність встановлених або санкціонованих соціалістичною державою (див.) правил поведінки (норм), що виражають в формі законів і інакших нормативних актів волю трудящого народу на чолі з робочим класом, що охороняються соціалістичною державою і службовців меті побудови комунізму.
Перемога Великої Жовтневої соціалістичної революції означала зародження нового базису і нової надбудови. С. п. як органічна частина нової надбудови покликана формувати, розвивати і охороняти соціалістичний базис, допомагати новому ладу доконати і ліквідувати старий базис і старі класи.
Корінна відмінність С. п. від інших історичних типів права складається передусім в тому, що якщо останні являють собою вираження волі експлуататорських класів і знаряддя закріплення експлуатації маси, то С. п. уперше в історії з'явилося вираженням волі що експлуатувалися раніше робочого класу і всіх трудящих, знаряддям знищення всякої експлуатації людини людиною і породжуючих її основ. С. п. належить величезна роль в справі побудови соціалізму і комунізму. Творча роль радянського С. п. насамперед пояснюється тим, що в його нормах знаходить своє вираження науково обгрунтована політика Комуністичної партії, що проводиться Радянською державою, що є життєвою основою радянського суспільства.
У своєму труді "Економічні проблеми соціалізму в СРСР" І. В. Сталін викрив вульгаризаторские, суб'єктивно-ідеалістичні помилки, що зводяться до заперечення об'єктивного характеру економічних законів при соціалізмі, змішенню економічних законів, що мають об'єктивний характер, тобто людей, що не залежать від волі, і законів, що приймаються урядами. Сила, життєвість встановлених Радянською державою юридичних норм саме в тому і укладається, що керована Комуністичною партією Радянська держава при встановленні норм С. п. враховує вимоги і дії економічних законів, характерних для нашого суспільства.
Виникши внаслідок перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції, радянському С. п. пройшло великий шлях розвитку, активно і творче сприяючи всім перетворенням в суспільному пристрої, які з'явилися підсумком умілого використання Радянською владою економічного закону обов'язкової відповідності виробничих відносин характеру продуктивних сил, а одинаково інших економічних законів, в інтересах побудови соціалізму і поступового переходу до комунізму. У створенні і розвитку першого в світі С. п. ведуча роль належить великому російському народу. Першою радянською конституцією, що зафіксувала основні принципи С. п., з'явилася Конституція Російської Радянської Соціалістичної Федерації. Ця Конституція була зразком для всіх інших конституцій радянських республік в першій головній фазі розвитку Радянської держави.
У першій фазі розвитку Радянської соціалістичної держави, коли існували ще експлуататорські класи, С. п. не могло, природно, бути вираженням волі всього суспільства. Але вже тоді воно виражало волю переважної більшості народу внаслідок збігу інтересів всіх трудящих з інтересами їх авангарду - робочого класу, що здійснює з часу перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції під водійство Комуністичної партії державне керівництво суспільством.
Внаслідок побудови соціалізму і зміни класової структури в СРСР, створення обществау що перебуває виключно з трудящих, С. п. виражає волю усього радянського народу. С. п. другої фази розвитку Радянської держави відображає і закріплює морально-політичну єдність радянського народу, розширення соціальної бази диктатури робочого класу, перетворення диктатури в більш гнучку і могутню систему державного керівництва суспільством.
Радянське право було соціалістичним з перших днів свого виникнення, бо воно служило задачі-зміцнення, розвитку і перемоги соціалістичних відносин, мало на своєю меті побудову соціалізму. Зі часу перемоги соціалізму С. п. є соціалістичним вже не тільки внаслідок своєї мети, задач і принципів, але і тому, що це - право вже побудованого соціалістичного суспільства, де знищена експлуатація людини людиною, неподільно затвердилася соціалістична система господарства і соціалістична власність на знаряддя і засоби виробництва.
Перемога соціалізму в Радянській країні не могла не спричинити серйозних змін в конкретному змісті норм С. п. На зміну багато чим віджилим, що зіграло свою роль правовим нормам першої фази розвитку Радянської держави Радянська влада створила нові правові норми, що відображають корінні перетворення суспільного пристрою і що відповідають назрілим потребам соціалістичного суспільства.
Прийнята в 1936 р. нова Конституція СРСР - Основний закон Радянської країни - відобразила факт перемоги соціалізму в СРСР, а отже і розширення сфери дії основного економічного закону соціалізму, одержуючого в цих умовах повний простір. У нормах радянського С. п. знаходить своє вираження невпинна турбота, що виявляється Радянською державою і Комуністичною партією Радянського Союзу, про благо радянської людини, про всіляке поліпшення його життя і підвищення культурного рівня, про процвітання всіх народів нашої багатонаціональної країни. Конституція СРСР визначила перетворення радянського права, зумовлені цим фактом.
Конституція СРСР - юридична база усього радянського законодавства - містить ведучі принципи С. п., що свідчать об його розгорненому, послідовному, до кінця витриманому демократизмі, не знаючому собі рівного в світі, про справжній його гуманізм. Радянське право закріплює факт знищення приватної власності на кошти і знаряддя виробництва, оголошує священною і недоторканною основою радянського ладу соціалістичну власність на кошти і знаряддя виробництва. У той же час радянське С. п. ставить під охорону закону право особистої власності громадян на їх трудові доходи і заощадження, на житловий будинок і підсобне домашнє господарство, на предмети домашнього господарства і побуту, на предмети особистого споживання і зручності, одинаково як право успадкування особистої власності громадян.
У умовах соціалізму джерелами особистої власності є соціалістична власність на засоби виробництва і соціалістична система господарства. Радянське право, сприяючи зміцненню і розвитку соціалістичної системи господарства і соціалістичній власності, активно сприяє здійсненню вимог основного економічного закону соціалізму - забезпеченню максимального задоволення постійно зростаючих матеріальних і культурних потреб всього суспільства.
Радянське право з часу свого виникнення було самим демократичним правом в світі, забезпечуючим трудящим справжні демократичні права і свободи і що закріплює демократичні принципи гос. пристрою, побудови і діяльності органів гос. власті і управління. Однак класова структура суспільства першої фази розвитку Радянської держави і взаємовідносини класів обумовили деякі обмеження демократії відносно експлуататорів, як і деяку нерівність робочого класу і селянства в справі представництва в Радах. Перемога соціалізму, ліквідація останніх залишків експлуататорських класів, встановлення морально-політичної єдності суспільства мали своїм наслідком скасування тих небагато обмежень демократії, які мали місце раніше, забезпечивши могутній розквіт соціалістичного демократизму, повне рівняння в правах всіх громадян, розширення цих прав, подальшу демократизацію нашого виборчого права і усього державного механізму СРСР. Демократізм С. п. на відміну від формального і урізаного демократизму, який відомий буржуазним країнам, є соціалістичний демократизм, тобто справжній демократизм для трудящих, закріплюючий суверенітет народу. С. п. переносить центр тягаря з проголошення прав на гарантію цих прав всім трудящим, а в умовах соціалізму, що переміг - всьому народу. Справжній соціалістичний демократизм виявляється вже в тому, що радянське С. п., закріплюючи лад соціалізму, забезпечує одинаково за всіма трудящими не тільки повноту політичних свобод і прав, але і рівну для всіх свободу від всякого роду експлуатації, забезпечує кожному велике право на вільний від експлуатації творчий труд. Про глибину і значення соціалістичної рівності і ролі С. п. в справі його забезпечення свідчить закріплений Конституцією СРСР принцип соціалізму: "від кожного-по його здатності, кожному - за його працею". Це означає, що С. п. покладає на всіх працездатних громадян рівний обов'язок трудитися за своїми здібностями і закріплює за всіма трудящими рівне право отримувати по своєму труду, відповідно до його кількості і якості. Советськоє С. п. закріплює громадський порядок, що забезпечує всім громадянам СРСР право на труд, на відпочинок, на матеріальне забезпечення у разі хвороби, старості, інвалідності, найширші політичні свободи, забезпечує необхідні умови для розвитку своїх здібностей, для заняття кожним місця в суспільстві у відповідності зі своїми здібностями і особистим трудом, для активної участі у всьому політичному і суспільному житті країни.
У радянському С. п. знайшла своє яскраве вираження ідеологія рівноправності всіх рас, що затвердилася в нашій країні і націй, ідеологія дружби народів. Советськоє С. п. з'явилося чинником величезної важливості в справі блискучого розв'язання національного питання - встановлення непорушної братської дружби народів СРСР - однієї з рушійних сил нашого суспільства.
Про демократизм С. п. красномовно свідчить і те, що одним з ведучих принципів С. п. є принцип соціалістичної законності,, що означає непримиренну боротьбу з всіма порушниками радянських законів як законів, що виражають волю суверенного народу і направлену ча благо всього народу.
Людина в СРСР є самим цінним капіталом. С. п. пронизано від початку до кінця всебічною турботою про людину, його потреби і інтереси.. Досить нагадати про такі численні норми С. п., в яких мова йде про відпочинок і охорону здоров'я трудящих, про жінку-матір, про дітей,. про сиріт, про стариків, про інвалідів труда і війни.
У нормах С. п. знайшли своє відображення і підкріплення передові погляди, що неподільно затвердилися в нашому суспільстві, благородні принципи соціалістичної моралі. Конституція СРСР, говорячи про основні обов'язки громадян, відобразила моральний рівень радянського народу, сприйняття ним ведучих принципів соціалістичної моралі, відношення радянської людини до суспільного боргу і обов'язку захисту Вітчизни, обов'язки берегти і охороняти соціалістичну власність, дотримувати трудову дисципліну, поважати правила соціалістичного гуртожитку (див.). Такий найважливіший обов'язок, як дотримання Конституції і радянських законів, розглядається громадянами, як і інші вказані в Конституції обов'язки,, одночасно і як юридичний і як етичний борг.
Повна відповідність вимог С. п. принципам соціалістичної моралі складає одну з його характерних рис і зумовлює також іншу його характерну рису - добровільне виконання законів переважною більшістю громадян. Примусова сила держави є в соціалістичному суспільстві лише засобом охорони права від порушень, а не основним засобом забезпечення його дотримання, як це має місце в експлуататорському суспільстві. Основним засобом забезпечення дотримання норм С. п. є свідомість членів соціалістичного суспільства, високий моральний рівень народу. Примушення ж застосовується до незначної меншини на базі переконання переважної більшості в справедливості і необхідності цього примушення. Ця обставина ще більш зміцнює авторитет С. п. в очах народної маси і полегшує С. п. виконання своєї ролі в справі сприяння комуністичному вихованню маси і знищення пережитків капіталізму в свідомості людей. Советськоє С. п. в умовах перемоги соціалізму забезпечує гармонічне поєднання інтересів особистості і колективу, особистості і держав.
С. п. на всіх етапах свого розвитку грало величезну активну роль в справі здійснення Радянською державою вартих перед ним задач. Як могутнє знаряддя організації маси, виховання дисципліни і боротьби з всім, що вороже нашому суспільству, С. п. активно допомагало і допомагає державі в здійсненні його функцій.
У умовах перемоги соціалізму роль С. п. ще більш зросла в зв'язки з висуненням на перший план такої функції Радянської держави, як господарсько-організаторська і культурно-виховна робота госорганов, а одинаково в зв'язку з появою в числі основних функцій С. п. функції охорони соціалістичної власності. Величезна творча роль С. п. в справі побудови комунізму в нашій країні може бути правильно зрозуміла лише в світлі марксистсько-ленінського вчення про надбудову і її взаємодію з базисом, про об'єктивний характер економічних законів, про особливу роль Радянської влади.
Велике і міжнародне значення радянського С. п. Великі ідеї і принципи Конституції СРСР, що являє собою юридичну базу усього радянського законодавства, надихають трудящих всього світу на боротьбу проти сил реакції, за побудову нового світу. Конституція СРСР є яскравим свідченням сили і непереможності соціалізму і справжньої демократії, великих переваг соціалістичного і державного суспільного устрій.
Одним з найяскравіших прикладів міжнародного значення радянського С. п. може служити Закон Верховної Поради СРСР (1951 р.) про захист світу (див. Закон про захист світу), що є видатним внеском в боротьбу прогресивних сил, що розвернулася у всьому світі проти паліїв нової війни.
Соціалістичний тип права нині представлений не тільки радянським правом, що є першим в світі С. п., але і правом європейських країн народної демократії. Советськоє С. п. як право суспільства соціалізму, що вже переміг є класичним зразком розвиненого С. п. Досвід розвитку радянського права, що має велике історичне значення, широко використовується країнами народної демократії.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua