На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ПУЕРТО-РИКО (Держава, що Вільно приєдналася Пуерто-Рико) - державне утворення в східній частині Великих Антільських островів в Карібському морі, в Центральній Америці. Адміністративний центр - м. Сан-Хуан. Адміністративне ділення: 8 округів і 77 муниципий. У 1917 р. острів приєднаний до США, в 1952 р. знайшов статус держави", що "вільно приєдналася, який підтверджений референдумом 1993 р. Діє Конституція, прийнята 3 липня 1952 р. Губернатор острова обирається загальними прямими виборами терміном на 4 роки. Конгрес США, в якому П. представлено комісаром-резидентом (без права голосу), відає питаннями зовнішньої політики, оборони, схваленням законів. ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВО - частина норм правової системи, регулююча відносини, виникаючі в процесі розслідування злочинів, розгляду і дозволу карних, цивільних, арбітражних справ, а також справ про адміністративні правопорушення, і справ, що розглядаються в порядку конституційного судочинства. П. п. нерозривно пов'язане з матеріальним правом, т. до. закріплює форми, необхідні для його здійснення і захисту. Пуритани - в Англії релігійно-політичний рух, який в епоху революції XVII в. виступало за буржуазні перетворення під знаменом "очищення" англиканской церкви від католицизму. палиця - тростина, трав'яниста рослина з трубчастою оболонкою і м'ясистою серцевиною (Іс 42.3; Мф 11.7; 12.20), рясно зростаюче в низьких місцях у води. Слово "палиця" в Біблії також вживається для позначення: палиці (4Ц 18.21; Іс 36.6), палиці (Міх 5.1; Мф 27.30,48), палички писаря (Суд 5.14; Пс 44.2; Ієр 8.8; 3Ин 13), жезла (Побут 38.18,25; Мф 27.29), символа могутності і сили взагалі (Пр 22.8; Іс 3.1; 9.4,14; 10.24; 19.15), а також міри довжини, рівна приблизно 3м (Ієз 40.3,5-8; 42.16-20; 45.1-3,5; Від 11.1; 21.15,16). (Див. заходи, папирові суду). СПОРІДНЕНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНА - (сусідське, громадське), різновид спорідненості штучної, широко поширена в позднепервобитних і раннеклассових суспільствах для встановлення або зміцнення господарських і соціально-політичних відносин між сусідніми общинами і іншими локальними групами.

ТАДЖИКИСТАН (Республіка Таджикистан)

- суверенна демократична, правова, світське і унітарна держава відповідно до його Конституції, прийнятої на референдумі 7 листопада 1994 р. його політика направлена на створення умов, що забезпечують гідне життя і вільний розвиток людини. Державною мовою Т. є таджицька мова. Російська мова є мовою міжнаціонального спілкування. Всі нації і народність, що проживають на території Т., мають право користуватися своєю рідною мовою. Столиця - м. Душанбе.
Згідно з Конституцією, суспільне життя в Т. розвивається на основі політичного і ідеологічного плюралізму. Конституція закріплює широке коло прав, свобод, основних обов'язків людини і громадянина.
Основу економіки Т. складають різні форми власності (ст. 12 Конституції). Держава гарантує свободу економічної і підприємницької діяльності, рівноправність і правовий захист всіх форм власності, в тому числі - приватної. Земля, її надра, води, повітряний простір, тваринний і рослинний світ і інші природні ресурси є винятковою власністю держави.
Державна влада засновується на принципі її розділення на законодавчу, виконавчу і судову (ст. 9 Конституції). Вищим представницьким і законодавчим органом Т. є Маджліси Олі (МО). МО обирається терміном на 5 років. У МО можуть бути вибрані громадяни не молодше за 25 років.
Повноваження МО: прийняття, зміна законів і постанов і їх скасування; виборче тлумачення Конституції; визначення основних напрямів внутрішньої і зовнішньої політики держави; утворення Центральної виборчої комісії; призначення референдумів; винесення на всенародне обговорення проектів законів і інших важливих державних і суспільних питань; призначення виборів президента республіки, у вищий і місцеві представницькі органи; дача згоди на освіту і скасування міністерств і державних комітетів; затвердження указів президента про призначення і звільнення прем'єр-міністра і інших членів уряду, голови Національного банку і його заступників; по представленню президента республіки обрання і відгук голови, заступників голови і суддів Конституційного Суду, Верховного Суду, Вищого Економічного Суду; дача згоди на призначення і звільнення. Генерального прокурора і його заступників; затвердження соціально-економічних програм, дача згоди на надання економічною допомоги іншим державам; затвердження державного бюджету, визначення податкової політики, грошової системи; питання адміністративно-територіального устрою; ратифікація і денонсація міжнародних договорів; утворення судів; затвердження указів президента про військове і надзвичайне положення і інш.
Організація і діяльність МО визначаються конституційним законом. Депутати можуть працювати в МО на постійній основі. Правовий статус депутата визначається конституційним законом.
Презідент Т. є главою держави і виконавчої влади (уряди). Президент є гарантом Конституції і законів, прав і свобод людини і громадянина, національної незалежності, єдності і територіальної цілісності, спадкоємності і довговічності держави, узгодженої функціонування і взаємодії державних органів, дотримання міжнародних договорів Т.
Обирається Президент шляхом загальних виборів терміном на 5 років з числа громадян Т. у віці від 35 до 65 років, що володіють державною мовою, що проживають на території Т. не менше за 10 останніх років, при умові збору не менше за 5% підписів виборців. Одне і те ж обличчя не може бути вибране президентом більш ніж на два терміни підряд.
Президент: представляє Т. всередині країни і в міжнародних відносинах; із згоди МО утворить і скасовує міністерства і державні комітети; призначає і звільняє прем'єр-міністра, інших членів уряду, голови Національного банку і його заступників і представляє укази про це на твердження МО; створює виконавчий апарат президента; призначає і звільняє голови Гірничо-Бадахшанської автономної області, областей, м. Душанбе, міст і районів, представляє їх на затвердження відповідних Меджлісів народних депутатів; представляє МО кандидатури для обрання і відгуку голів, заступників голів і суддів Конституційного Суду, Верховного Суду, Вищого Економічного Суду; із згоди МО призначає і звільняє Генерального прокурора і його заступників; по представленню міністра юстиції призначає і звільняє судді інших судів; розпоряджається резервним фондом і інформує МО про його витрачання; вносить в МО пропозиції по визначенню грошової системи; підписує закони, володіє правом відкладального вето; відміняє або припиняє дію актів органів державного управління у разі їх суперечності Конституції і законам; керує проведенням зовнішньої політики, підписує міжнародні договори і представляє їх на твердження МО; є Верховним Головнокомандуючим Збройними Силами Т.; при реальній загрозі безпеки держави оголошує військове положення з внесенням указу на твердження МО; оголошує надзвичайний стан на всій території республіки або в окремих її місцевостях з негайним внесенням указу на твердження МО і повідомленням в ООН; створює Пораду безпеки і керує їм і т. д.
У разі порушення присяги або здійснення злочину МО, з урахуванням висновку Конституційного Суду і спеціальної комісії, прийнятого не менш ніж двома третинами голосів народних депутатів, звільняє президента від посади. Головує на цій сесії МО голова Верховного Суду, а депутати дають присягу в тому, що при розгляді питання вони будуть діяти по совісті, закону і справедливості.
Правітельство Т. складається з прем'єр-міністра, його першого заступника і заступників, міністрів, голів державних комітетів. Уряд забезпечує ефективне керівництво економікою, соціальною і духовною сферами, виконанням законів, рішень МО, указів і розпоряджень президента (ст. 73 Конституції Т.).
Т. складається з Гірничо-Бадахшанської автономної області (Г. а. про.), областей, міст, районів, селищ і сіл. Згідно з Конституцією Т., місцева влада складається з представницького і виконавчого органів. Органом місцевої представницької влади в областях, містах і районах є Меджліс народних депутатів, яким керує Голова. Депутати обираються терміном на 5 років. Виконавчу владу на місцях здійснює представник президента - голова області, міста, району. Він призначається президентом, який представляє кандидатуру на затвердження відповідного Меджлісу народних депутатів. Органом самоврядування в селищі, селі є джамоат.
Гірничо-Бадахшанська автономна область є, згідно з Конституцією Т., єдиною і неподільною частиною Т. Полномочия Г. а. про. визначаються конституційним законом.
Судову владу в Т. здійснюють Конституційний Суд, Верховний Суд, Вищий Економічний Суд, Військовий Суд, Суд Г. а. о., обласні, суд м. Душанбе, міські і районні суди. Термін повноважень суддів - 5 років. На посаду судді міських і районних судів призначаються обличчя не молодше за 25 і не старше за 60 років, що мають професійний стаж роботи не менш трьох років. На посаду судді інших судів обираються і призначаються юристи (по Конституції. - С. А.) у віці не молодше за 30 і не старше за 60 років, що мають стаж роботи як суддя не менш п'яти років (в КС - не менш десяти років).
Повноваження КС: визначення відповідності Констітуциї Т. законів, правових актів МО, президента, уряду, Верховного Суду, Вищого Економічного Суду і інших державних і суспільних органів, а також договорів, що не вступили в законну силу Т.; дозвіл суперечок між державними органами про їх компетенцію; виконання інших повноважень, визначуваних Конституцією і законами Т. Состав КС - 7 суддів, один з яких є представником Г. а. про.
Нагляд за точним виконанням законів здійснюють Генеральний прокурор Т. і підлеглі йому прокурори.
Зміна Констітуциї Т. здійснюється шляхом референдуму, якщо за його проведення проголосували дві третини депутатів МО. Республіканська форма правління, територіальна цілісність, демократична, правова, світська і соціальна суть держави - незмінні. (С. А.)

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua