На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ЗАВІДУЮЧИЙ ГОСПОДАРСТВОМ - Посадові обов'язки. Здійснює керівництво роботою по господарському обслуговуванню підприємства, установи, організації або їх підрозділів. Забезпечує збереження господарського інвентаря, його відновлення і поповнення, а також дотримання чистоти в приміщеннях і на прилеглій території. Стежить за станом приміщень і вживає заходів по своєчасному їх ремонту. Забезпечує працівників канцелярською приналежністю і предметами господарського побуту. Керує роботою обслуговуючого персоналу. Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, інші керівні і нормативні документи вищестоящих органів. Виконавець [в сфері захисту прав споживачів] - організація незалежно від її форми власності, а також індивідуальний підприємець, виконуючі роботи або надаючі послуги споживачам за відшкодувальним договором. Закон Російської Федерації від 07.02.92 N 2300-I, преамбула; Федеральний закон від 09.01.96 N 2-ФЗ, ст. 1. ВСЕСВІТНІЙ БАНК - одна з 14 спеціалізованих установ ООН, включає: Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародну фінансову корпорацію (МФК), Міжнародну асоціацію розвитку (MAP). Зігфріда лінія - Зігфріда лінія (Siegfried Line), укріплена оборонна лінія від Ленса до Реймса. Споруджена німцями в 1-ю світову війну після невдалої спроби взяти Верден, іноді її називають лінією Гинденбурга. Вона пригодилася в 1917 р., забезпечивши можливість втримувати фронт меншими силами. Під час 2-й світової війни Гитлер привласнив аналогічне назв. зміцненням вдовж зап. межі Німеччини; ньому. війська ненадовго використали нек-рі з цих зміцнень під час відступу на терр. Німеччини в 1944-45 рр. РЕМЕСЛО - дрібне ручне виробництво, головним чином промислових виробів. Панувало до появи великої машинної індустрії. Для Р. характерні: застосування простих знарядь труда, вирішальне значення особистої майстерності ремісника, індивідуальний характер виробництва. У широкому значенні - синонім професії.

ЗАОХОЧЕННЯ ЗА ТРУД

суспільне визнання результатів високопродуктивного, високоякісного, бездоганного труда працівників. Воно здійснюється за допомогою різних заходів заохочення (морального і матеріального характеру), а також шляхом надання пільг і переваг. Заходи заохочення в залежності від суспільної значущості заслуг працівника поділяються на дві групи - заохочення за успіхи в роботі і заохочення за особливі трудові заслуги.
Згідно ст. 131 КЗоТ за зразкове виконання трудових обов'язків, підвищення продуктивності труда, поліпшення якості продукції, тривалу і бездоганну роботу, новаторство в труді і за інші досягнення в роботі застосовуються наступні заохочення: 1) оголошення вдячності; 2) видача премії; 3) нагородження цінним подарунком; 4) нагородження Почесною грамотою; 5) занесення в книгу Пошани і на дошку Пошани. Правилами внутрішнього трудового розпорядку, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені також і інші заохочення. Деякі галузеві правила в числі заходів заохочення називають, наприклад, нагородження нагрудними значками, а статути і положення про дисципліну - привласнення звання "Кращий за професією". Багато які додаткові заходи заохочення встановлюються трудовими колективами організацій і включаються в правила внутрішнього трудового розпорядку і колективні договори. Це - напрям подячного листа сім'ї працівника, видача грошового посібника до відпуску, привласнення почесного звання "Заслужений працівник організації", "Почесний ветеран заводу". Заохочення застосовуються адміністрацією спільно або по узгодженню з відповідним виборним профспілковим органом організації (ст. 132 КЗоТ). Адміністрація організації видає наказ (розпорядження) про заохочення працівників, який доводиться до відома всього колективу.
Право висувати працівників для морального і матеріального заохочення надано і трудовим колективам (ст. 9 Закону СРСР від 17 червня 1983 р. "Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями"). Працівникам, успішно і що сумлінно виконує свої трудові обов'язки, надаються насамперед переваги і пільги в області соціально-культурного і житлово-побутового обслуговування (путівки в санаторії і будинки відпочинку, поліпшення житлових умов і т.д.). Таким працівникам надається також перевага при просуванні по роботі (ст. 133 КЗоТ). Вказані переваги і пільги встановлюються за рахунок коштів організації адміністрацією спільно з порадою трудового колективу і відповідним виборним профспілковим органом (ч.2 ст. 5 КЗоТ).
Протягом терміну дії дисциплінарного стягнення міри заохочення до працівника не застосовуються. Своєрідною мірою заохочення працівників, що зазнали дисциплінарного впливу, є дострокове зняття з них дисциплінарних стягнень (див. Дисциплінарна відповідальність). За особливі трудові заслуги працівники представляються до вищестоящих органів до заохочення, до нагородження орденами, медалями, почесними грамотами, нагрудними значками, до привласнення почесних звань і звання кращого працівника за даною професією (ст. 134 КЗоТ). Право нагороджувати державними нагородами РФ і привласнювати почесні звання РФ надано Президенту РФ (п."б" ст. 89 Конституції РФ).
Державні нагороди є вищою формою заохочення громадян за видатні заслуги в економіці, науці, культурі, мистецтві, захисті Вітчизни, державному будівництві, вихованні, освіті, охороні здоров'я, життя і прав громадян, в добродійній діяльності і за інакші заслуги перед державою. Положенням про державні нагороди РФ, утв. Указом Президента РФ від 1 червня 1995 р., встановлені такі державні нагороди, як звання Героя Російської Федерації, ордена "За заслуги перед Вітчизною", "Пошани", "Дружби", медаль ордена "За заслуги перед Вітчизною", відзнака "За бездоганну службу" і інш. Клопотання про нагородження державними нагородами збуджується в колективах організацій державної, муніципальної або інакшої форми власності або органами місцевого самоврядування. Органи місцевого самоврядування, керівники організацій після узгодження з органами виконавчої влади районів, міст направляють клопотання про нагородження до органів виконавчої влади суб'єктів РФ або по узгодженню - до федеральних органів державної влади. З метою заохочення громадян за високу майстерність і багаторічний добросовісний труд Указом Президента РФ від 30 грудня 1995 р. "Про встановлення почесних звань Російської Федерації, затвердження положень про почесні звання і опис нагрудного знака до почесних звань Російської Федерації" введено більше за 50 почесних звань і серед них: "Народний артист Російської Федерації", "Народний художник Російської Федерації", "Заслужений агроном Російської Федерації", "Заслужений архітектор Російської Федерації", "Заслужений льотчик-випробувач Російської Федерації", "Заслужений юрист Російської Федерації". Почесні звання привласнюються високопрофессиональним працівникам за їх особисті заслуги. Для отримання почесного звання необхідно проробити у відповідній галузі не менше за 10 або 15 років. Федеральним законом від 16 грудня 1994 р. "Про ветеранів" для осіб, нагороджених орденами або медалями або нагороджених відомчими значками відмінності в труді і що мають стаж, що дає право на пенсію по старості або за вислугу років, встановлене звання "Ветеран труда".
Особа, що претендує на привласнення звання "Ветеран труда", подає заяву і необхідні документи, підтверджуючу основи для привласнення звання, до органів соціального захисту населення по місцю проживання. Заява і документи в 3-тижневий термін прямують до відповідного органу виконавчої влади суб'єкта РФ по місцю проживання заявника, який приймає рішення про привласнення звання "Ветеран труда" в місячний термін. Особам, яким привласнено вказане звання, органами соціального захисту населення по місцю проживання вручається посвідчення ветерана труда. Почесною грамотою Уряду РФ нагороджуються, як правило, державні службовці і інші громадяни РФ, своїм трудом що заслужили широку популярність завдяки особистому внеску в здійснення соціальної і економічної політики держави. Уявлення про нагородження Почесною грамотою Уряду РФ вноситься в Уряд РФ федеральними органами виконавчої влади і органами виконавчої влади суб'єктів РФ. Клопотання про нагородження перед вказаними органами можуть збуджувати органи місцевого самоврядування, а також організації незалежно від форм власності (див.: Положення про Почесну грамоту Уряду Російської Федерації, утв. пост. Уряди РФ від 31 травня 1995 р.). щорічна Пушкинська премія за створення найбільш талановитих творів в області поезії (див.: Положення про Пушкинської премію в області поезії, утв. Указом Президента РФ від 13 вересня 1994 р.).

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua