На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ПРИВІД - в карному судочинстві РФ примусове доставлення до органів попереднього розслідування і суд, осіб, що не явилися по виклику без шанобливої причини. П. можуть бути піддані обвинувачені, підсудні, свідки, потерпілі, експерти. Причини нез'явлення по виклику того або інакшого учасника процесу повинні бути встановлені до прийняття рішення про привід. Якщо є шаноблива причина нез'явлення - хвороба, бездоріжжя і т.п., то привід не застосовується, а обличчя повторно викликається повісткою, телефонограмою або телеграмою. Обвинувачений може бути підданий приводу без заздалегідь виклику тільки в тих. Повноваження - основний елемент правового статусу посадової особи. Поняття повноваження відображає правообязивающий характер державної діяльності. Для позначення повноваження в законодавстві звичайно використовують спеціальні терміни: "забезпечує", "керує", "застосовує" і т.д. В окремих випадках законодавець при визначенні повноваження робить акцент на праві або обов'язку посадової особи або державного органу. КОМБІНАТ - (від лати. coinbinare - з'єднувати) - об'єднання технологічно пов'язаних між собою підприємств, продукція одного з яких служить матеріалами, напівфабрикатами для іншого. ялин - найбільш чиста частина масла, що вичавлюється (що вибивається) з плодів маслини, один з важливих продуктів харчування в древності (4Ц 4.2). Ялин нарівні з хлібом і вином вважався одним з найголовніших продуктів землеробства (Чис 18.12; Вт 7.13; Неєм 10.39; 13.5). Вживався ялин також для освітлення (Ісх 27.20), як основа для приготування мастей (див.), для лікування (Мк 6.13; Іак 5.14-15), як священне помазання (1Ц 10.1; 3Ц 19.15-16) і в багатьох місцях означає радість (Пс 44.8; Іс 61.3). (Див. дерев'яне масло, масло, їжа). ЦІЛОНІЧНА - цілонічне пильнування, православна служба під великі свята і недільні дні, що складаються з вечерни (або великого повечерия), літій, утрени і першої години, об'єднаних в одну службу. Статут наказує здійснювати цілонічну вночі, звідси назва. Звичайно служиться увечері, напередодні свята.

АВТОНОМНА РАДЯНСЬКА СОЦІАЛІСТИЧНА РЕСПУБЛІКА

(АССР) - радянська соціалістична національна держава робітників і селян, вхідна до складу союзної республіки на початках політичної автономії (див.).
Створені внаслідок здійснення в СРСР права націй на самостійне державне існування (див.), АССР є радянськими національними державами, вищою формою радянської автономії. Кожна АССР представлена в Раді Національностей Верховної Поради СРСР 11 депутатами незалежно від кількості її населення. АССР має свою Конституцію, що враховує особливості республіки і побудовану відповідно до Конституції СРСР і Конституції союзної республіки, до складу якої входить дана АССР. Конституція АССР затверджується Верховною Порадою відповідної союзної республіки. Закони союзної республіки обов'язкові на території АССР; у разі розходження закону АССР із законом союзної республіки діє закон союзної республіки. Територія АССР не може бути змінена без згоди АССР. Кожний громадянин АССР є громадянином союзної республіки, в яку входить АССР, і громадянином СРСР. Громадяни даної союзної республіки і всіх інших союзних республік користуються на території АССР однаковими правами з її громадянами.
У компетенцію АССР в особі її вищих органів державної влади і органів державного управління входять: прийняття Конституції АССР, внесення її на затвердження Верховної Поради союзної республіки і контроль за її виконанням; встановлення районного ділення АССР, а також меж районів і міст і внесення їх на затвердження Верховної Поради союзної республіки; законодавство АССР; правоохорона державного і прав громадян; затвердження народногосподарського плану АССР; затвердження бюджету АССР і звіту про його виконання; встановлення відповідно до законодавства СРСР і союзної республіки державних і місцевих податків, зборів і неподаткових доходів; керівництво здійсненням бюджетів районів, міст і сільських Рад; керівництво страховою і ощадною справою; управління промисловими, сільськогосподарськими, торговими підприємствами і організаціями республіканського підкорення, а також керівництво місцевою промисловістю; контроль і спостереження за станом і управлінням підприємств, підлеглих органам СРСР і союзної республіки; керівництво і контроль за порядком користування землею, надрами, лісами і водами відповідно до законів СРСР і союзної республіки; керівництво житловим і комунальним господарством, житловим будівництвом і благоустроєм міст і інших населених місць; дорожнє будівництво, керівництво місцевим транспортом і місцевим зв'язком; контроль за проведенням законів СРСР і союзної республіки про труд; керівництво справою охорони здоров'я і соціального забезпечення; керівництво справою початкової і середньої освіти, контроль і спостереження за справою вищої освіти; керівництво культурно-освітніми і науковими організаціями і установами АССР; керівництво і організація справи фізичної культури і спорту; організація судових органів АССР.
Вищим органом державної влади АССР є Верховна Рада АССР (див. Верховна Порада республіки), що обирається громадянами республіки терміном на 4 роки по нормах представництва, що встановлюються Конституцією АССР. Верховна Рада АССР здійснює всі права, привласнені АССР, оскільки вони не входять внаслідок Конституції в компетенцію підзвітних Верховній Раді АССР органів АССР: Президії Верховної Поради АССР, Ради Міністрів АССР і міністерств АССР. Згідно з Конституцією союзної республіки, Верховна Рада АССР: приймає Конституцію АССР і вносить її на затвердження Верховної Поради союзної республіки; встановлює районне ділення АССР, межі районів і міст і вносить на затвердження Верховної Поради союзної республіки; затверджує народногосподарський план і бюджет АССР; привласнює почесні звання АССР. Верховна Рада АССР є єдиним законодавчим органом АССР. Закони, прийняті Верховною Радою АССР, публікуються на мові АССР і на російській мові за підписами Голови і Секретаря Президії Верховної Ради АССР.
Верховна Рада АССР обирає Голову Верховної Ради і його заступників. Голова Верховної Ради АССР керує засіданнями Верховної Ради і відає його внутрішнім розпорядком. Сесії Верховної Ради АССР скликаються Президією Верховної Поради АССР 2 разу в рік; позачергові сесії скликаються Президією Верховної Ради АССР по його розсуду або на вимогу 1/3 депутатів Верховної Ради. Верховна Рада АССР обирає Президію Верховної Поради республіки, Верховний суд автономної республіки (див.) і утворить Уряд АССР - Порада Мініггров республіки (див.), яка є вищим виконавчим і розпорядливим органом державної влади республіки. При Раді Міністрів АССР є державна Планова Комісія АССР.
Керівництво галузями гос. управління, вхідними в компетенцію АССР, здійснюється відповідними міністерствами і управліннями АССР.
Нагляд за виконанням законів на території АССР проводиться як безпосередньо Генеральним Прокурором СРСР, так і через прокурора союзної республіки і прокурора АССР, що призначається Генеральним Прокурором СРСР терміном на 5 років. Правосуддя в АССР здійснюється Верховним судом АССР і народними судами (див.), а також спеціальними судами (див.), що створюється Верховною Порадою СРСР.
АССР має державний герб (див. Герб державний). Державним гербом АССР є державний герб відповідної союзної республіки з додаванням найменування АССР і напису: "Пролетарі всіх країн, сполучайтеся!" на мові даної автономної республіки. Державним прапором (див. Прапор державний) АССР є державний прапор відповідної союзної республіки з додаванням найменування АССР. Кожна АССР має свою столицю.
Адміністративно-територіальне ділення АССР закріпляється їх Конституціями. Як правило, вони діляться безпосередньо на райони. Деякі міста АССР, вказані в Конституціях АССР, є містами республіканського підкорення.
У наст, час в СРСР є 16 АССР, з них: в складі РСФСР - 12 (Татарська, Башкирська, Дагестанська, Бурять-Монгольська, Кабардинська, Комі, Марійська, Мордовська, Північно-Осетинська, Удмуртська, Чуваська і Якутська); в складі Грузинської ССР - 2 (Абхазька н Аджарська); в складі Узбецької ССР-1 (Кара-Калпакская); в складі Азербайджанської ССР - 1 (Нахичеванська).
Звільнені Великою Жовтневою соціалістичною революцією раніше пригноблені національності Росії, що створили в формі автономної республіки свою національну державність, під керівництвом Комуністичної партії Радянського Союзу, за допомогою великого російського народу здійснюють в дружній сім'ї соціалістичних націй поступовий перехід до комунізму.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua