На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

НЕШТАТНИЙ (ПОЧЕСНИЙ) КОНСУЛ - особа, що не перебуває на державній, консульській або дипломатичній службі, але що виконує консульські функції за дорученням держави, що представляється і із згоди держави перебування. Н.к. крім відправлення консульських функцій може займатися підприємницькою діяльністю, отримувати або не отримувати винагороду від держави, що представляється за відправлення консульських функцій. Особливих вимог до громадянства Н.к. немає, але держава, що представляється на практиці завжди прагне використати як цьому свої громадяни. Венская конвенція про консульські стосунки 1963 р. надає Н.к. майже той. ЩОДЕННИЙ ВІДПОЧИНОК - час між закінченням одного робочого дня (зміни) і початком наступного робочого дня (зміни). Тривалість Е.о. залежить від тривалості робочого дня (зміни) і перерви на обід. Відповідно до трудового законодавства РФ мінімальна тривалість Е.о. між змінами повинна бути не менше двійчастій тривалості часу роботи в попередній відпочинку зміні. Автократія - самодержавство або єдиновладдя, державний пристрій, при якому глава держави з'єднує в собі законодавчу і виконавчу владу, тобто користується необмеженою владою. ПОТРЕСОВ Олександр Миколайович - (1869-1934), політичний діяч. У 1896 член Петербургського "Союзу боротьби за звільнення робочого класу". З 1900 член редакції "Іскри". З 1903 один з лідерів меншовиків. З 1907 очолював "ліквідаторську" течію в РСДРП. Після жовтня 1917 член "Союзу відродження Росії", зазнавав репресій. У 1922 висланий з країни. Роботи по історії суспільної думки і суспільного руху в Росії ( "Етюди про російську інтелігенцію", 190G). Стефан Каліновський - Стефан (Калиновский, 1700 - 1753) - проповідник; вчився в Київській духовній академії, був ректором Московської академії, пізніше єпископом Пськовським, потім архієпіскопом Новгородським і першенствуючим членом Святейшего Синоду. Після нього залишилося більш дванадцяти проповідей.

КРИМСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ

- конференція керівників трьох союзних держав - СРСР, США і Великобританії, що відбулася в Ялті (Крим) на початку лютого 1945 р. за участю міністрів закордонних справ, начальників штабів і інших радників від кожної з трьох держав. К. до. ухвалила рішення великої історичної важливості як відносно найшвидшого завершення другої світової війни, так і відносно післявоєнного пристрою світу. На До- до. були узгоджені військові плани остаточного розгрому гитлеровской Німеччини і умови її беззастережної капітуляції, а також була досягнута домовленість відносно окупації Німеччині і контролю над нею в післявоєнний період і визначені основні зони окупації.
Три держави заявили, що вони вважають своєю метою знищення німецького мілітаризму і нацизму і створення умов, при яких Німеччина ніколи більше не буде спроможний порушити мир. У зв'язку з цим союзники виразили повну рішучість "роззброїти і розпустити всі німецькі збройні сили, раз і назавжди знищити німецький генеральний штаб, вилучити або знищити все німецьке військове обладнання, ліквідувати або взяти під контроль всю німецьку військову промисловість, карати всіх злочинців війни справедливому і швидкому; стерти з лиця землі нацистську партію, нацистські закони, організації і установу; усунути всякий нацистський або мілітаристський вплив на життя німецького народу і вжити спільно таких заходів, які можуть виявитися необхідними для майбутнього миру і безпеки народів". По наполяганню СРСР було обумовлено, що а меті союзників не входить знищення німецького народу.
На К. до. було прийняте рішення про відшкодування Німеччиною збитку, заподіяного у війні союзним країнам і насамперед тим, які зіграли вирішальну роль в розгромі фашистській Німеччині і понесли найбільші втрати.
Конференція прийняла пропозицію Радянського Союзу про те, що загальна сума репарацій повинна становити 20 млрд. долл., причому за СРСР було визнане право на 10 млрд. долл. репарацій (див. Репарації).
На К. до. була підписана угода (11 лютого 1945 р.) відносно участі Радянського Союзу у війні проти Японії. Угода передбачала вступ СРСР у війну проти Японії через 2-3 місяці після капітуляції Німеччині і закінчення війни в Європі при умові: 1) збереження status quo Монгольської Народної Республіки; 2) відновлення належних Росії прав, порушених віроломним нападом Японії в 1904 р., а саме: а) повернення СРСР південної частини про. Сахаліну і всіх прилеглих до неї островів, би) інтернаціоналізації порту Дальній (Дайрен) із забезпеченням переважних інтересів СРСР і відновлення оренди на Порт-Артур, як військово-морську базу СРСР, в) встановлення спільної з Китаєм експлуатації Китайсько-Східної ж. д. і Південно-Маньчжурської ж. д. із забезпеченням переважних інтересів СРСР; 3) передачі СРСР Курільських островів.
На К. до. була досягнута угода відносно заходів з метою захисту і репатріації військовополонених і цивільних осіб договірних сторін, звільнених союзними збройними силами, що вступили в Німеччину.
К. до. прийняла спеціальну Декларацію про звільнену Європу, що передбачала узгодження політики трьох держав і спільні їх дії при дозволі політичних і економічних проблем звільненої Європи відповідно до демократичних принципів. Три держави взяли на себе зобов'язання сприяти встановленню порядку в Європі і прагненню народів, звільнених від нацистської тирания, і народів держав - колишніх союзників країн осі - перебудувати в напрямі демократизації своє внутрішнє життя, знищити сліди нацизму і фашизму і створити демократичні установи по своєму власному вибору. Зокрема, три великі держави зобов'язалися допомагати цим народам: а) створювати умови внутрішнього світу, б) провести невідкладні заходи щодо надання допомоги потребуючому населенню, в) створювати тимчасові урядові власті, що широко представляють демократичні елементи населення і зобов'язані можливо швидше сформувати шляхом вільних виборів уряду, що відповідають волі народу, і г) сприяти, де це виявиться необхідним, проведенню таких виборів.
У здійснення принципів, проголошених в Декларації про звільнену Європу, К. до. ухвалила рішення про Польщу і Югославію.
На К. до. було також вирішене питання про державні межі Польщі.
Якщо Радянський Союз виконав все постанови цієї Декларації і забезпечив умови для створення достовірно демократичних режимів в Румунії, Угорщині, Болгарії, то США і Англія грубо і цинічно порушували цю Декларацію, надаючи підтримку реакціонерам і коллаборационистам у всіх окупованих ними країнах.
Найважливіше значення має прийняте на К. до. рішення про установу "загальної міжнародної організації для підтримки світу і безпеки" і про скликання в Сан-Франциско 25 квітня 1945 р. конференції Об'єднаних Націй для підготовки статуту такої організації. Основи цієї організації були закладені на конференції в Думбартон-Оксе. На К. до. було досягнуте важливе рішення відносно процедури голосування (див. Порада Безпеки, Принцип одноголосності великих держав).
К. до. ухвалила рішення про створення постійного механізму для регулярної консультації між трьома міністрами закордонних справ. Діяльність цього механізму припинилася в зв'язку з відмовою США і іншими капіталістичними державами від політики співпраці з СРСР. Остання нарада міністрів закордонних справ трьох держав мала місце в грудні 1945 р.
К. до. підтвердила рішучість трьох держав зберегти і посилити в майбутній мирний період ту єдність дій, яка зробила у другій світовій війні можливій і безперечній перемогу для Об'єднаних Націй. К. до. констатувала, що тільки при і зростаючій співпраці, що продовжується і взаєморозумінні між трьома країнами і між всіма миролюбними народами може бути реалізоване вище прагнення людства - міцний і тривалий мир.
К. до. з'явилася найяскравішим доказом можливості міжнародної співпраці держав двох систем при наявності бажання до співпраці.
Всупереч своїм підписам і справедливим постановам К. до., США і Англія майже відразу ж після закінчення другої світової війни встали на шлях відмови від узгоджених рішень, на шлях зриву співпраці з СРСР.
У протилежність імперіалістичним державам Радянський Союз неухильно проводить політику світу і дотримання підписаних ним міжнародних угод. СРСР і зараз готовий до співпраці з США, Англією, Францією і іншими капіталістичними державами, маючи на увазі дотримання мирних міжнародних норм і забезпечення тривалого і міцного світу.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua