На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ПРИХОВАНА ВИРУЧКА У ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ - виручка, не зарахована на рахунки в уповноважених банках на території Російській Федерації незалежно від відображення її в бухгалтерському обліку підприємств. Прихованою виручкою у іноземній валюті вважаються т.ж. суми, виплачені у готівковій іноземній валюті (витрати на відрядження, заробітна плата нерезидентам і т.п.) з виручки, отриманої підприємством від реалізації громадянам у встановленому Банком Росії порядку товарів (робіт, послуг) на території Російській Федерації за іноземну валюту, до здачі її в уповноважений банк для зарахування на поточний валютний рахунок підприємства. У випадках. ЕВТАНАЗІЯ - (від гр. eu - добре і thanatos - смерть) - задоволення прохання хворого про прискорення його смерті діями або коштами, в тому числі припиненням штучних заходів по підтримці життя. У відповідності зі ст. 45 Основ законодавства Російської Федерації про охорону здоров'я громадян від 22 липня 1993 р. Е. заборонена. Особа, яка свідомо спонукає хворого до Е. і (або) здійснює її, несе карну відповідальність. БРОКЕРИДЖ - винагорода, що отримується брокером. Воно може встановлюватися у вигляді відсотка від вартості операції (напр., при продажу цінних паперів) або певної суми, що виплачується за партію вантажу. П'ята колона - Найменування нацистської агентури в різних країнах, яка здійснювала диверсійну і шпигунську діяльність, сіяла паніку, займалася саботажем і допомагала захвату цих країн німецькими військами. Термін "п'ята колона" уперше увійшов в побут на початку жовтня 1936 під час Громадянської війни в Іспанії, коли франкистский генерал Еміль Моло заявив по радіо, що бунтівники ведуть війська на Мадрид чотирма колонами, а п'ята знаходиться в самому Мадриді і у вирішальний момент ударить з тилу. МИКОЛАЇВСЬКИЙ жіночий монастир - Володимирська еп., в м. Переславле. Заснований в XIV в. св. Дімітрієм Прілуцким. Розорений поляками в н. XVII у., він невдовзі відновлений був схимонахом Діонісиєм (ск. 1645). Спочатку він був чоловічим; в 1898 звернений в жіночий.

ДОПИТ

- процесуальна дія, що полягає в отриманні таких видів доказів, як свідчення свідків, експертів і обвинувачених на попередньому слідстві і в судовому розгляді відповідно до правил, встановлених радянським процесуальним законом. Д. виготовляється в порядку і формі, відповідному демократичним принципам радянського карного процесу, що забезпечує встановлення істини у справі і гарантуючому права допитуваному. Порядок Д. по карних і цивільних справах визначається УПК і ГПК союзних республік. Д. можуть виробляти тільки осіб, уповноважених на це законом. На попередньому слідстві Д. виробляють слідчі і прокурор, а також працівники органів дізнання. На судовому слідстві Д. проводиться судом і сторонами, в Д. бере участь підсудний, який не тільки допрошується, але і сам має право задавати питання іншим підсудним, свідкам і експертам. Коли сторони, свідки або експерти не володіють мовою, на якій ведеться виробництво по даній справі, органи розслідування, прокуратура і суд зобов'язані запросити перекладачів для участі в Д. Разлічают Д. свідків, Д. експертів, Д. обвинуваченого, Д. при пізнанні (див.) і на очній ставці (див.) і Д. малолітніх.
Д. свідків може проводитися тільки по обставинах, що відносяться до справи або до характеристики особистості обвинуваченого. Свідки допрошуються нарізно, у відсутність інших свідків. Слідчий і суд повинні вживати заходів до того, щоб свідки не могли спілкуватися між собою до закінчення Д. Перед Д. слідчий і суд зобов'язані пересвідчитися в самоличности свідка, встановити його відношення до сторін, попередити свідка про відповідальність за відмову від надання свідчень і за надання помилкових свідчень (ст. ст. 163, 164, 166, 274, 284 УПК, 128-139 ГПК). На початку Д. свідку пропонують розказати все відоме йому у справі, після чого свідку можуть бути задані питання з метою доповнити або уточнити окремі положення або факти, які свідок упустив в своїй розповіді, виклав не чітко.
Д. експертів проводиться після представлення експертами висновків з питань, що вимагають спеціальних пізнань в науці, мистецтві або ремеслі. Експерти, як і свідки, попереджаються про відповідальність за відмову від дачі висновку і задачу помилкового висновку. На відміну від свідків експертам перед наданням свідчень і висновків надається право радитися між собою (ст. ст. 170-172, 298 УПК).
Д. обвинувачені проводиться з метою отримання від нього пояснень з приводу пред'явленого йому обвинувачення. На попередньому розслідуванні обвинувачений допрошується не пізніше як через 24 години після явки або приводу або після отримання відомостей про його затримання. Якщо допит не міг бути зроблений протягом зазначеного терміну, то про причини такого гаяння часу повинен бути складений протокол (ст. 134 УПК). На початку Д. обвинуваченого (підсудного на судовому розгляді) питають, чи визнає він себе винним в пред'явленому йому обвинуваченні, пропонують розказати все відоме йому у справі, а потім обвинуваченому можуть бути задані питання. Обвинувачений не попереджається про відповідальність за відмову від надання свідчень і за надання помилкових свідчень. Радянський закон забороняє домагатися свідчення обвинуваченого і визнання ним своєї провини шляхом насилля або загроз і встановлює карну відповідальність що допитує за застосування незаконних заходів 2 ст. 115 УК).
Д. малолітніх, тобто дітей до 14-літнього віку, може виготовлятися лише у виняткових випадках і, як правило, в звичній для малолітніх обстановці, в школі або на будинку, в присутності педагога, батьків, а в необхідних випадках - лікаря.
Результати Д. свідків, експертів, обвинувачених підлягають обов'язковому процесуальному закріпленню в протоколі допиту (див.) і в протоколі судового засідання (див.) і повинні точно відповідати тому, що показав допитуваний.
Якщо в радянському карному і цивільному процесах порядок Д. заснований на суворому дотриманні закону і гарантіях прав допитуваних, то в сучасних імперіалістичних державах Д. супроводиться застосуванням болісних коштів, образою допитуваних і знущанням над ними.
При розслідуванні, вироблюваному поліцією, до арештованих з числа трудящих, прогресивних діячів в широких масштабах застосовується т. н. "допит третьої міри", тобто болісні тортури. Допитуваним вливають воду через ніздрі, їх б'ють, вміщують в камеру зі сльозоточивими газами, ведуть Д. при сліпучому світлі прожекторів і застосовують інші терористичні методи Д. Свідетелі, якщо вони дали свідчення, неугодні прокуратурі або суду, зазнають переслідування і запугиваниям. Що Ганебно прославився суддя Медіна на процесі керівників американської компартії загрожував свідкам захисту в'язничним висновком; зате "свідки" обвинувачення - таємні агенти охранки, провокатори і поліцейські - отримали безкарну можливість викладати на суді брехню, якої їх навчили в охранці. У США при Д. широко застосовуються, різні псевдонаучні прилади - т. н. "разоблачители брехні": "патометри", "гавкіт-детектори" і інш. за допомогою яких проводиться фальсифікація доказів.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua