На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

Земля - 1) компонент природного середовища; 2) природний об'єкт, що має важливе екологічне значення, що охороняється як складова частина природи; 3) природний ресурс, що використовується і що охороняється в РФ як основа життя і діяльність населення (природний засіб виробництва і природний просторовий базис); 4) нерухоме майно, об'єкт права власності і інакших прав на землю (див. також Право власності на природні ресурси, Права на природні ресурси осіб, що не є їх власниками); в останніх двох якостях З. має важливе соціальне і економічне значення; 5) об'єкт земельних суспільних відносин і відповідних правових. СОЦІАЛЬНА РЕАБІЛІТАЦІЯ - програма подолання почуття неповноцінності, виниклого в зв'язку з віком або втратою працездатності. здійснюється за допомогою залучення людини в колективний труд і відпочинок, залучення до інформаційно-культурних джерел - бібліотекам, музеям, театрам і т. д. Має декілька аспектів - медичний, професійний, побутовий і інш. НЬЮС-МЕИКЕРИ - (англ. news-makers - букв.: роблячі новини) - діячі в сфері науки, економіки, підприємництва і інших сфер, що істотно впливають на хід суспільно-політичних подій. Тергус (TERGOES) Війна за незалежність Нідерландів - Міцність, що обороняється невеликим исп. гарнізоном, 16 авг. 1574 була осаждена семитисячним загоном нидерл. патріотів. 20 окт. трехтисячному загону исп. ветеранів під командуванням полковника Мондрагона вдалося зняти облогу, втративши дев'ять чол. Нідерл. загін відхилився від зустрічі з несподіваним підкріпленням. Див. Гарлем, Алкмар I. Сармати - загальна назва ираноязичних племен, що розселилися з III в. до н. е. по IV в. н. е. в степах від Тобола до Дунаю. Союзи сарматских племен панували в Північному Причорномор'ї. У перші віки н. е. серед сарматов особливо посилюються алани, які починають поселятися в Криму.

ОСОБА БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА

("аполід", "апатрид") - особа, що втратила громадянство (див.) в одній державі і що не отримала нового громадянства в іншому.
Стан безгражденства може наступити: 1) внаслідок автоматичної втрати громадянства, що має місце внаслідок закону і що не супроводиться придбанням нового громадянства в іншій державі; 2) внаслідок позбавлення громадянства внаслідок судового вироку або спеціального акту вищих органів державної влади або управління - без подальшого придбання нового громадянства в іншій державі.
Л. би. м. можуть виявитися також діти, що народилися від осіб, що не мають громадянства, і громадянства якої-небудь держави, що не отримали згодом.
Л. би. м. не користуються як виборчими і інакшими правами, що надаються виключно громадянам держави, так і правами і пільгами, що надаються іноземцям (див. Іноземці) по міжнародних угодах. Л. би. м. також не мають права на дипломатичний захист з боку якої-небудь держави.
Стан безгромадянства в принципі вважається виключенням з нормального юридичного статусу особи. Однак на практиці число Л. би. м. з часу першої світової війни значно зросло. Це явище пов'язане не стільки з колізією національних-законодавств про громадянство, скільки із зростанням пригноблення трудящих і загостренням класової боротьби в капіталістичному світі в період загальної кризи капіталізму. У капіталістичних державах Л. би. м., що дотримуються прогресивних поглядів, знаходяться в безправному положенні, у владі поліцейського свавілля і зазнають гоніння і пригнічення. Прикладом цього може служити неймовірно важке положення біженців з гитлеровской Німеччини і фашистської Італії, а також іспанських республіканців-емігрантів до другої світової війни.
У радянському законодавстві поняття Л. би. м. було введено в 1938 р. До цього часу кожна особа, що проживала на території СРСР і що не зуміла довести своїй приналежності до громадянства іноземної держави, вважалося громадянином СРСР. Після прийняття Конституції СРСР 1936 р. таке положення було змінене як внаслідок збільшеного з повною перемогою соціалізму в СРСР значення радянського громадянства, як громадянства соціалістичної держави, так і по міркуваннях державної безпеки, не допускаючого автоматичного надання радянського громадянства особах, що втратили громадянство в іноземній державі. По ст. 8 закону "Про громадянство Союзу Радянських Соціалістичних Республік", прийнятого Верховною Радою СРСР 19 серпня 1938 р. ("Відомості Верховної Поради СРСР" 1938 р. № 11), "обличчя, що проживають на території СРСР, що не є внаслідок справжнього Закону громадянами СРСР і що не мають доказів своєї приналежності до іноземного громадянства, вважаються особами без громадянства".
Імперіалістичні держави суцільно і поряд використовують Л. би. м., позбавлених громадянства за злочини проти батьківщини і народу, для шпигунсько-диверсійної і інакшої злочинної діяльності проти СРСР і країн народної демократії. Крім того, американо-англійські окупаційні власті в Німеччині і Австрії нав'язують радянським громадянам з числа біженців і переміщених осіб (див.) фіктивні свідчення про безгромадянство, щоб перешкодити поверненню їх на батьківщину і спробувати залучити в мережі своїх розвідок або вербовочних контор по постачанню в капіталістичні країни дешевої робочої сили.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua