На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

КОНСУЛЬСЬКИЙ ВІДДІЛ ПОСОЛЬСТВА - відділ, що засновується при посольстві, що відає відправленням консульських функцій в столиці держави перебування або в яких-небудь інакших його частинах при відсутності окремої консульської установи в цих районах. Для роботи в К. про. п. виділяються дипломатичні і адміністративно-технічні працівники посольства, які зберігають за собою статус, наданий їм внаслідок приналежності до посольства. Про призначення розділу К. о.п. повідомляється МЗС країни перебування з вказівкою його особистих і посадових даних. При цьому звичайно немає необхідності в представленні консульського патенту або отриманні. СТОПА ЛЮДИНИ - периферичний відділ нижньої кінцівки. Є органом опори при стоянні і русі тіла. У С.ч. различаюттил стопи, підошву і пальці. Тил стопи відділений від підошви по боках внутрішнім і зовнішнім краями. Передній відділ стопи пальці, задній п'ятка. У подовжньому напрямі стопа утворить зведення. Права стопа звичайно дещо довше лівої. Див. Сліди ніг і взуття. ДВУХКОМПОНЕНТНИЙ ТАРИФ - система цін, при якій споживачі виплачують фіксовану суму за доступ до послуги, а потім платять за саму послугу. Чхеїдзе Микола Семенович - (1864-1926). Один з лідерів меншовиків. Депутат III і IV Державних дум. У останній висунувся, як лідер меншовистський "сімки" і постійний оратор лівої опозиції. У роки війни займав помірно-інтернаціоналістську позицію. У лютому-серпні 1917 р. - голова Петроградського Ради, ВЦИК I скликання. З 1918 р. - голова Закавказського сейму, Засновницьких зборів Грузії, в 1921 р. - емігрував у Францію. ВИЗНАЧЕННЯ - другорядний член речення, означає ознаки елементів подій. Виражається прикметником (узгоджене визначення), рідше іменником в непрямих відмінках і прислівником (неузгоджене визначення): Пила чорний кава/зі зливанням/по-турецки. При відособленні визначення по значенню ближче до обставин.

КАБАЛА

(араб. - купівля-продаж) - в Російській феодальній державі письмове боргове зобов'язання. З різновидів К. відомі, передусім, До- позикова і служива.
К. позикова, заставна фіксувала термінову або безстрокову позику грошей, забезпечену заставою нерухомої власності. Кредитор користувався по заставний К. доходами із закладеної нерухомості протягом всього терміну договору про позику. Закладной К. могли оформлятися різноманітні соціально-економічні відносини між землевласниками, в тому числі замаскований продаж землі, віддача у тимчасове користування і т. п. Закладная К. була однією з форм, в яку вдягалися захват землі у селян і боротьба за землю серед самих феодалів.
У випадку, коли боржник гасив відсотки по позиці своєю роботою на кредитора, складалася К. служива. Кабальні люди згадуються вже в пам'ятниках 15 в. Розвиток кабальней залежності стоїть в безпосередньому зв'язку з розвитком товарно-грошових відносин в кінці 15 в. і на початку 16 в. Кабальні звичайно працювали в містах або дворах феодалів. З середини 16 в., а можливо і раніше труд кабальних став широко застосовуватися в поміщицькому господарстві. З'являються сільські служиві К. Последніє мають багато загального з порядними і позиковими записами з тією, однак, різницею, що працівники по сільської служивої К. тягла не тягнули. Становище кабальних людей було визначене Судебником 1550 р. (див.). К. підлягала "доповіді", а з кінця 16 в. - записи в "записні книги" на скованих людей. К. давали на себе люди, що збідніли, які продавали свою робочу силу на дуже невигідних умовах. Кабальні отримували в борг певну суму (3-5 крб., але не більше за 15) і зобов'язувалися сплатити її в певний термін, протягом якого вони працювали за відсотки. У разі несплати боргу в термін кабальні повинні були працювати у кредитора до сплати боргу. Випадки відходу кабальних були дуже рідкі, оскільки вони не мали коштів на сплату боргу. Їх залежність фактично перетворювалася в довічну. Закабалення було одним з способів залучення феодалами робочих рук шляхом економічного примушення. У кінці 16 в. положення кабальних змінилося (укази 1586 р., 1597 р.). Борг по служивої К. з цього часу не підлягав виплаті. Встановлюється принцип служби кабальних до смерті господарів. Кабальні стали іменуватися холопами. Таким чином, шляхом внеекономического примушення була укріплена економічна влада феодалів над кабальними людьми. Але і тепер кабальне холопство відрізнялося від повного. Господар кабального холопа не мав права розпоряджатися його особистістю. Влада над кабальним холопом не передавалася по спадщині. У кабальне холопство можна було попасти і без позики. По указу 1597 р. в кабальне холопство примусово попадали "добровільні холопи", що прослужили у своїх господарів без фортець понад 6 місяців. У 18 в., після введення подушної податі (див.), кабальні холопи злилися з масою кріпосних селян.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua