На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

АВТОРСЬКИЙ ДОГОВІР - угода між автором (авторами) і користувачем (ю. л. або громадянином), відповідно до якого автор передає користувачу свої майнові права, пов'язані з твором. Тим самим автор шляхом передачі користувачу прав на свій твір на певних умовах надає йому право використати цей твір. Разлічаются А. д. про передачу виняткових прав і А. д. про передачу невиняткових прав. Перший дозволяє використати твір певним способом і у встановлених договором межах тільки особі, якій ці права передаються, і дає йому можливість забороняти подібне використання іншим особам (в тому числі автору). Другий дозволяє використати твір. АДМІНІСТРАТИВНА ЮРИСДИКЦІЯ - 1) коло справ, належних ведінню адміністративних установ, на відміну від справ, вхідних в компетенцію органів гос. влади, суду і прокуратур. 2) Дозвіл суперечок про право в області гос. управління в буржуазних державах (див. Адміністративна юстиція). СХИЛ - товарний документ, підтверджуючий вагу поставленого товару, вмісний перелік місць всієї партії товару з вказівкою ваги кожного місця (схилів). Схил називають т.ж. ваговим сертифікатам. Кааба - (по-арабському куб) - головна святиня ісламу, в храмі в Мекке (Саудівська Аравія). Кааба - майже кубічна споруда. У східний кут вмонтований чорний камінь (ймовірно, метеоритного походження) - свята святих ісламу. Згідно з переказом, спочатку це був білий яхонт з раю, посланий Аллахом в Мекку, згодом через гріхи людські камінь почорнів. Кааба покрита зовні чорною із золотим і срібним шиттям тканиною - кисва. Кааба - головний об'єкт хаджжа. Біля Кааби - джерело Земзем. ХРУНИЧЕВ Михайло Васильович - (1901-1961), державний діяч, генерал-лейтенант інженерно-технічної служби (1944), Герой Соціалістичного Труда (1945). З 1946 міністр авіаційної промисловості СРСР. У 1955-57 і 1961 заступник голови Ради Міністрів СРСР.

НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕЖИМ

- один з основоположних початків міжнародного приватного права поряд з взаємності принципом, режимом найбільш благоприятствуемой нації, міжнародною ввічливістю і реторсией. Н.р. закріпляється як внутрішньодержавними (національно-правовими) актами різних держав, так до міжнародними договорами (багатосторонніми або двосторонніми), укладеними ними. Суть Н.р. - в зрівнюванні іноземних громадян і юридичних осіб, а також осіб без громадянства з вітчизняними (національними) громадянами і юридичними особами.
Діюче право РФ виходить з принципу Н.р. Стаття 62 Конституції РФ, а також ст. 2 ГК РФ не тільки формулюють цей принцип, але і встановлюють механізм його дії у разах необхідних вилучень, які можуть вводитися або ФЗ, або міжнародним договором. Таким чином, реальний зміст Н.р. повинен бути показаний за допомогою констатації тієї правомочності, якою можуть розташовувати індивідууми-іноземці або юридичні особи, з одного боку, і їх обмежень - з іншою.
Загальна характеристика Н.р. в плані його юридичного змісту складається в тому, що його надання не повинне здійснюватися на умовах взаємності. Разом з тим в міжнародній практиці подібна умова вельми поширена. Держави саме на початках взаємності обмінюються відповідними режимами - національним або режимом найбільш благоприятствуемой нації - в тому, що стосується визначення основ правового статусу фізичних і юридичних осіб країни-партнера. Конституція РФ закріплює відносно іноземців принцип національного режиму, що означає зрівнювання, за деякими вилученнями і виключеннями, в правах і обов'язках іноземців і власних громадян. У відповідності з чим склався міжнародною практикою національний режим надається іноземним громадянам в нашій країні в безумовному порядку, тобто без вимоги про взаємність. У той же час, якщо яка-небудь держава необгрунтовано встановлює по відношенню до громадян РФ обмеження в правах, яких би те не було образом дискримінуючи їх, у відповідь РФ має право встановити обмеження у відповідь для громадян цієї держави на своїй території у вилучення із загального принципу Н.р., застосувавши тим самим реторсию.
Н.р. може встановлюватися як двосторонніми, так і багатосторонніми міжнародними договорами. Це, передусім, Паріжська конвенція з охорони промислової власності 1883 р., Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів 1886 р., Всесвітня (Женевська) конвенція про охорону авторських прав 1952 р., суть яких багато в чому забезпечена саме закріпленням принципу Н.р. Відносини країн СНД також будуються на початках активного використання Н.р. Свідченням цього служать багатосторонні інструменти співпраці - Конвенція про правову допомогу і правові відносини по цивільних, сімейних і карних справах від 22 січня 1993 р. і Угода про порядок дозволу суперечок, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 р.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua