На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

Російська правда - зведення древньоруський права. Побудована на основі норм звичайного права (Закону Російського) і князівської судової практики (Суд Ярослава, Правда Ярославичей, Статут Володимира Мономаха). Існувала в 3-х основних редакціях. Перша в історії російського законодавства спроба регламентації норм карного, спадкового, сімейного, зобов'язального права. Зберігала пережитки звичайного права (кревна помста). Найбільш тяжкими карними злочинами вважала розбій, підпал, конокрадство. Знала ділення майна на рухоме і нерухоме; при успадкуванні останнього застосовувався принцип мінората. Встановлювала і. АВТОМАТИЗОВАНЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ - згідно ГОСТ 34.003-90 "Інформаційна технологія. Комплекс стандартів на автоматизовані системи. Автоматизовані системи. Терміни і визначення", - програмно-технічний комплекс автоматизованих систем, призначений для автоматизації діяльності певного вигляду. ДОБРОТНИЙ ТОВАР - (сленг). нова партія цінних паперів, яка користується особливим попитом на ринку і може бути розкуплена в повному об'ємі. Кал'пулальпам (CALPULALPAM) Повстання лібералів в Мексіці - Місце битви 20 дек. 1860, в якому брали участь мекс. урядові війська під командуванням Мірамона і ліберали під командуванням Хуареса. Ліберали отримали рішучу перемогу, яка відкрила їм дорогу в Мехіко і привела до падіння адміністрації Мірамона. Див. Пуебла, Акапулько. Національна культура - сукупність буденних і спеціалізованих областей культури національної спільності, являє собою соціальну, територіальну, економічну, лінгвістичну спільність людей, має складну соціальну структуру і державно-політичну організацію.

ГУБЕРНІЯ

- адміністративно-територіальна одиниця в Росії, введена указом Петра I в 1708 р., що ліквідовував колишню уїздну систему. Відповідно до цього указу Росія була розділена на 8 Г. В 1719 р. число Г. збільшилося до 11. Г. були розділені на 50 провінцій. Введеніє Г. привело до зміцнення місцевого апарату влади в період остаточного оформлення абсолютної монархії в Росії. При Екатеріне II на вимогу дворянства, що прагнув до ще більшого посилення свого впливу на весь державний апарат, була проведена нова реформа. "Повчання губернаторам" 1764 р.. обьявляло губернатора "розділом і господарем" Г. Согласно "Установам для управління губерній" 1775 р. (див. Установа про губернії), у розділі місцевого управління був поставлений надзвичайний орган - намісник, генерал-губернатор (не скрізь введений) або губернатор. Імперія була розділена на 50 Г., а Г. на повіти - по числу населення (. При генерал-губернаторі (губернаторові) було встановлене губернське правління, в яке входили губернатор, віце-губернатор, два радники і губернський прокурор. Губернське правління було дорадчим органом. Губернська реформа 1775 р. ще більш укріпила дворянську диктатуру на місцях.
З настанням реакції кінця 19 в. і особливо в боротьбі з революцією 1905-07 рр. влада губернатора, як представника вищої урядової влади на місцях і агента міністерства внутрішніх справ, ще більш розширилася. Губернатор призначав велику частину місцевих посадових осіб і затверджував вибори земських і міських органів "самоврядування". Губернатор був начальником губернської поліції. Зі поваленням самодержавства замість губернаторів Тимчасовим урядом були призначені губернські урядові комісари з голів губернських земських управ, тобто представників великого дворянства.
Тільки Велика Жовтнева соціалістична революція повністю ліквідовувала весь поміщицький апарат місцевого управління. Г. як адміністративно-територіальна одиниця зберігалася деякий час і після Великої Жовтневої соціалістичної революції, але з проведенням районування в 1929- 30 рр. Г. поступилася місцем новому діленню території (краю, області і т. д.).

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua