На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ГУБЕРНІЯ - основна адміністративно-територіальна одиниця в царській Росії і в перші роки радянської влади. Розділення країни на Г. було проведене в 1708 р. по указу Петра I (спочатку їх було створено всього 8). Г. ділилися на повіти (в 1715-1775 рр. - також на провінції). У розділі Г. стояв губернатор, що призначається і що зміщається монархом. Деякі губернії об'єднувалися в генерал-губернаторства. Ділення на Г. і повіти здійснювалося за суворо адміністративним принципом, без урахування географічних, національних і економічних ознак. До 1917 р. було 78 Г., 25 з них відійшли до Польщі, Фінляндії. Державний гімн Російської Федерації - Державним гімном Російської Федерації є мелодія, створена на основі "Патріотичної пісні" М.І. Глінки. Положення, затверджене Указом Президента Російської Федерації від 11.12.93 N 2127, п.1. Зацікавлені особи - громадяни і організації, інтереси яких можуть бути порушені рішенням суду у справі особливого виробництва. Реформація - (лати. reformare - перетворювати, виправляти) - широкий антифеодальний і антикатолицький рух в Європі в першій половині ХVI в., те, що поклало почав протестантизму. Реформація почалася в Німеччині (Мартін Лютер), охопила ряд європейських країн (Англія, Шотландія, Данія, Швеція, Швейцарії і інш.). Реформація спростила і демократизувала католицьку церкву, поставивши особисту віру вище зовнішніх виявів релігійності. КВАДРИГА - антична двоколісна колісниця, запряжена четвіркою коней в один ряд, візник управляв стоячи. Скульптурні зображення К. часто прикрашали античні будови, медалі, гемма, камеї. У Росії і Західній Європі - фронтони будинків і тріумфальні арки.

ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ

- експорт (вивіз) в інші країни товарів, вироблених в даній державі і імпорт (ввезення) в дану країну товарів, вироблених в інших країнах, за правилами їх купівлі-продажу.
В. т. може відноситися до числа предметів ведіння держави, що закріплюються в його конституції. Якщо в державі існують плюралізм форм власності і можливість виходу на зовнішньоторгівельний ринок підприємств будь-яких форм власності, до компетенції держави відноситься регулювання зовнішньоторгівельної діяльності, а безпосередньо торговими операціями займаються конкретні організації (в тому числі і державні). Якщо держава побудована на пріоритеті державної власності, і тим більше - монополії В. т., тоді всі зовнішньоторгівельні операції ведуться виключно його органами. Наприклад, згідно з Конституцією СРСР 1977 р., до ведіння Союзу ССР в особі його вищих органів державної влади і управління відносилися "зовнішня торгівля і інші види зовнішньоекономічної діяльності на основі державної монополії" (ст. 73 п. 10).
В. т. може існувати як самостійний вид зовнішньоекономічної діяльності, нарівні з яким існують і інакші види останньої. Наприклад, в СРСР в суворому значенні зовнішньоекономічною діяльністю вважалися виробіток стратегії економічних відносин із зарубіжними країнами і заходу щодо будівництва виробничих об'єктів. Окремо існували міністерство В. т. і державний комітет по зовнішніх економічних зв'язках.
У діючій Конституції РФ до ведіння РФ віднесені "зовнішньоекономічні відношення Російської Федерації" (п. "л" ст. 71), а до спільного ведіння РФ і суб'єктів РФ - координація міжнародних і зовнішньоекономічних зв'язків суб'єктів РФ, виконання міжнародних договорів РФ. Таким чином, питання В. т. охоплюються даним предметом ведіння. Державної монополії В. т. не існує (за деякими виключеннями - див.:
зовнішньоторгівельна діяльність), а до ведіння держави відноситься регулювання відповідної діяльності. Природно, що питання стратегії зовнішніх економічних відносин є винятковою прерогативою держави. (С. А.)

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua