На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ГРОШОВИЙ РИНОК - сукупність однорідних національних кредитних і депозитних ринків, де центральний банк, комерційні банки і фінансові інститути здійснюють операції по короткострокових цінних паперах, частину ринку позикових капіталів, на якому здійснюються короткострокові депозитно-позикові операції, обслуговуючі головним чином рух оборотного капіталу фірм, короткострокових ресурсів банків, установ, держави і приватних осіб. Інструменти операцій Др. - казначейські і комерційні векселі, депозитні сертифікати, банківські акцепти. Агентами Д.р. є в основному банки, брокерські і ділерські фірми, інші фінансово-кредитні. Територіальне землевпорядження - заходи щодо вивчення стану земель, планування і організації раціонального використання земель і їх охорони, утворення нових і упорядкуванню існуючих об'єктів землевпорядження і встановленню їх меж на місцевості (див. також Землевпорядження). Діаспора - Відноситься в будь-якій особі або етнічному населенню, яке покидає свою традиційну етнічну батьківщину і розселяється в інших частинах світу. Данкельд (DUNKELD) Повстання якобитов - Місце битви 21 авг. 1689 між шотл. горцями під предводительство полковника Кеннона і Камеронським полком під командуванням полковника Клеланда. Бій стався в місті Данкельде, в якому камеронци втримували будинок, що належав маркізу Атолу. Горці не змогли вибити ворога і в кінцевому результаті відступили, Кеннон загинув. Див. Киллікранки. Вількина Людмила Миколаївна - Вількина Людмила Миколаївна - поетесса-модернистка. Народилася в 1873 р.; замужем за поетом Віленкиним-Мінським. Вірші її, що Друкувалися в різних журналах зібрані в книзі "Мій сад" (М., 1907).

ВОЄВОДА

- 1) в Російській державі 15-17 вв. воєначальник, що командував військами у військовий час. Главним В. був В. "великого полку".
2) У кінці 16 в. представник царського уряду на місцях. Впервие В. з'являються в прикордонних повітах, де було потрібен, щоб глава місцевої адміністрації володів сильною військовою владою. У умовах що загострилися після селянської війни початку 17 в. класових протиріч уряду необхідно було мати на місцях своїх представників, що зосереджують всі функції управління і що мають в своєму розпорядженні військову силу для придушення руху серед міського населення і селянства. Це і обумовило повсюдне поширення інституту В. Введеніє В. означало подальший розвиток централізації Російської держави і посилення урядового апарату. В. призначався царем і боярской думою (див.) на термін 1-2 року. У великі міста і повіти призначалося декілька В. В допомога В. давалися дяки. У безпосередньому підкоренні В. знаходилися органи місцевої військової влади. В. відали військовими справами, виконували поліцейські функції, стежили за діяльністю губного і земського управління (див. Губні установи, Земське самоврядування). У прикордонних місцевостях (напр., в Астрахані) на В. лежав обов'язок ведіння дипломатичних стосунків. В. належала велика судова влада.
На відміну від кормленщиков (див. Годівля) В. за виконання своїх обов'язків отримували дарування крім вотчини і маєтків, якими вони володіли як служиві люди. В. заборонялося брати "корм" з населення, хоч фактично ця заборона систематично порушувалася. Насильства і побори В. часто викликали хвилювання місцевого населення. З введенням Петром I нового адміністративного ділення В. став очолювати управління провінціями. Інстітут В. був ліквідований "Установою для управління губерній" (див. Установа про губернії), виданою в 1775 р.
3) У Литовській феодальній державі представник центральної влади на місцях.

Джерело: determiner.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua