На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

Забезпечення договірних зобов'язань - Зобов'язання, витікаючі з договору, повинні виконуватися належним образом відповідно до умов зобов'язання і вимогами закону, інших правових актів, а при відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інакших вимог, що звичайно пред'являються (розділу 22-23 ГК РФ). При укладенні міжнародного ліцензійного договору, крім умов, передбачених в ньому, повинні бути прийняті до уваги правові акти країни лицензиара і ліцензіата, а також звичаї і звичаї, прийняті в міжнародних взаємовідносинах. ЗАКОННИК СТЕФАНА ДУШАНА - перша спроба кодифікації права, зроблена в общесербском масштабі. Був прийнятий в 1349 р. на соборі Сербського феодального знання в м. Скопле, доповнений в 1354 р. Регулював майнові, карні, кримінально-процесуальні і деякі інші відносини. РАНЕВОЙ КАНАЛ - продовження рани Утворення слідів разруба шкіряного покривала у внутрішніх органах і тканинах. Касьянов Михайло Михайлович - державний діяч РФ, з травня 2000 р. - голова Уряди РФ. Народився в 1957 р. З 1981 р. - в Держплан СРСР, з 1991 р. - в Міністерстві економіки, з 1993 р. - в Міністерстві фінансів РФ. З 1995 р. - заступник, в лютому-травні 1999 р. - 1-й заступник міністра, в 1999-2000 рр. міністр фінансів. У січні-травні 2000 р. - 1-й заступник голови Уряду РФ. НАРОДНИЙ МУЗЕЙ - почесне найменування, привласнюється кращим музеям, створеним на суспільних початках при промислових підприємствах, учбових закладах і інш. Наприклад, в 1987 р. серед 12 тис. суспільних музеїв СРСР Н. М. вважався біля 1 тис.

ГОЛОВНИЙ БІЛЬ

- одна з самих поширених жалоб, що часто відображає неблагополуччя в організмі загалом. Головні болі можна розділити на первинні і повторні. При первинних головних болях саме ретельне обстеження не виявляє яких-небудь органічних причин. Повторні, або симптоматичні, головні болі бувають слідством різних неврологічних і соматичних захворювань, травм, метаболічних розладів, інтоксикацій або прийому деяких лікарських засобів.
Хоч серйозні органічні захворювання виявляються при обстеженні не більш ніж у 5 % хворих, обіговій з приводу головних болів, саме вони повинні бути виключені насамперед.
Однією з найбільш поширених причин симптоматичних головних болів є судинні захворювання мозку. Раптовий інтенсивний дифузний або потиличний головний біль характерний для субарахноидального крововиливу, звичайно викликаного розривом аневризми церебральної артерії. Хворі називають цей біль самої сильними з всіх, які вони коли-або випробовували в житті. Вона нерідко супроводиться блювотою і втратою свідомості. З самого початку або через короткий час приєднуються менингеальні симптоми (ригидность потиличних м'язів, симптоми Керніга і Брудзінського - див. Менінгіт).
Дифузний або локальний інтенсивний головний біль, що поєднується з пригнобленням свідомості і осередковою неврологічною симптоматикой (слабістю або онімінням в кінцівках, порушенням мови і координації), може бути ознакою внутримозгового крововиливу, ішемічного інсульту, тромбозу венозних синусів.
У хворих з артеріальною гипертензией біль звичайно локалізується в потиличній області і часто виникає раннім ранком. Чіткого зв'язку між появою головного болю і легким або помірним підвищенням ПЕКЛО звичайно не виявляється (біль закономірно виникає лише при швидкому підйомі ПЕКЛО вище за 200/120 мм рт. ст.), хоч стабілізація ПЕКЛО нерідко супроводиться зменшенням головних болів. Наполегливі головні болі в скроневій і лобній областях у хворих старше за 60 років, виникаючу на фоні загальної слабості, субфебрилитета, зниження маси тіла, збільшення СОЕ, можуть бути зумовлені скроневим артериитом.
Головний біль, пов'язаний з підвищенням внутрішньочерепного тиску (внутрішньочерепною гипертензией), може бути ранньою ознакою пухлини, абсцесу мозку, гематоми і інших об'ємних освіт, а також гидроцефалии. Біль частіше буває дифузної, але іноді може відповідати локалізації об'ємної поразки. Спочатку головний біль носить епізодичний характер і виникає ранками, але поступово наростає і стає постійною. Біль нерідко супроводиться блювотою, яка може виникати без попередньої нудоти, посилюється при кашлі, чиханьи, нахилах голови і може будити людину вночі. Характерні поступове наростання болів, поява асиметрії рефлексів, глазодвигательних порушень, зниження пам'яті, інтелекту, зміни поведінки. При огляді очного дна можуть виявлятися застійні диски зорових нервів.
Біль, виникаючий при фізичному напруженні, натуживании, кашлі, нахилах голови нерідко буває викликана пухлинами задньої черепної ямки або краниовертебральними аномаліями. Але іноді короткочасний (дриваючий декілька хвилин) інтенсивний головний біль в цій ситуації виникає і без якої-небудь внутрішньочерепної патології.
Біль, пов'язаний із запальною або дегенеративною поразкою шийного відділу хребта (цервикогенная головний біль), звичайно локалізується в шийно-потиличній області, але часто розповсюджується в лобно-скроневу область, а також в плече і руку. Біль звичайно помірної інтенсивності і посилюється при русі голови, тривалому перебуванні в незручній позі, при пальпации м'язів шийно-потиличної області. Рухливість шийного відділу хребта обмежена. У невеликої частини хворих виявляється задній шийний симпатичний синдром, що характеризується поєднанням мигренеиодобной головного болю з вегетативними розладами (розширенням зіниці, гипергидрозом особи, рідше звуженням зіниці і птозом), головокружінням, нечіткістю зору. Біль в шийно-потиличній області може бути також виявом невралгії потиличних нервів, аномалії або пухлин краниовертебрального переходу.
Головний біль в периорбитальной, лобній і тім'яній областях може бути ознакою запалення околоносових пазух. Біль при синусите звичайно супроводиться лихоманкою, заложенностью носа, гнійними виділеннями з нього, гиперемией шкіри і хворобливістю при перкуссии в області ураженої пазухи. Головний біль регулярно виникає при рините і синусите алергічної природи. Біль при синдромі височно-нижнечелюстного суглоба провокується жуванням, позіханням, широким відкриванням або стисканням рота. Вона буває пов'язана з аномальним прикусом, запальними або дегенеративними змінами в суглобі. Біль звичайно локалізується в області суглоба, часто иррадиируя в лобну і скроневу область, в нижню щелепу, і супроводиться клацанням або обмеженням рухів в суглобі.
При поєднанні пульсуючого периорбитальной головного болю з болем в оку, гиперемией і хворобливістю очного яблука, розладом зору, нудотою, блювотою необхідно виключити гостру закритоугольную глаукому. Для цього необхідно виміряти внутриглазное тиск. Хронічний головний біль нерідко буває слідством неправильного підбору очок при аномалії рефракції або тривалого напруження очей, при цьому вона виникає у другій половині дня і супроводиться почуттям напруження м'язів шиї і стягання покривал голови. Короткочасний інтенсивний біль в периорбитальной області, в області спинки носа і горлі може спостерігатися при зовнішньому переохолодженні голови або їді холодної. Подібний біль частіше виникає у хворих мігренню і пов'язаний з роздратуванням холодових рецепторов (зокрема, задньої стінки глотки).
Посттравматическая головний біль може зберігатися протягом декілька місяців або років після черепно-мозкової травми. Біль частіше розвивається після легкої травми і звичайно супроводиться зниженням уваги, пам'яті, психоемоциональними розладами, головокружінням, підвищеною стомлюваністю, порушенням сну. Біль часто буває дифузної, тупої і посилюється при фізичному навантаженні. У частини хворих біль буває пов'язана з пошкодженням шийного відділу хребта внаслідок так званої хлистовой травми. Якщо біль наростає і з'являються спутанность свідомості, сонливість, анизокория, асиметрія рефлексів або інші осередкові симптоми, необхідно виключити хронічну субдуральную гематому (див. Черепно-мозкова травма).
Головний біль - неминучий супутник будь-яких інфекцій, що протікають з лихоманкою. Однак поява менингеальних симптомів, повторної блювоти, пригноблення свідомості або осередкових неврологічних розладів вимагає виключення менінгіту, енцефаліту або абсцесу мозку.
Головний біль - майже постійний симптом інтоксикацій і метаболічних розладів. Дифузний або пульсуючий біль, що ломить часто виникає при абстинентном синдромі у алкоголіків або осіб з кофеїновою залежністю. Звичайно абстинентная біль посилюється при зміні положення тіла, супроводиться нудотою, профузним потоотделением і іншими вегетативними симптомами.
Головний біль може бути також викликаний судинорозширювальний коштами (нітратом, курантилом, антагоністами кальцію), нестероидними противовоспалительними і антигистаминними коштами, барбитуратами і іншими противосудорожними коштами, препаратами спориньи, кортикостероидами, естрогенами, гиполипидемическими і антибактерійними коштами.
Первинні форми головного болю зустрічаються в клінічній практиці значно частіше, ніж повторні. До них відносяться головний біль напруження і мігрень, а також більш рідкі кластерний головний біль і хронічна пароксизмальная гемикрания.
Головний біль напруження може з'явитися в будь-якому віці, але частіше починається в 25 - 30 років. Звичайно вона помірної інтенсивності, продовжується від декількох десятків хвилин до декількох діб і не посилюється при фізичному навантаженні. Біль майже завжди двосторонній, локалізується в потиличній, скроневій або лобній областях, має або стискаючий характер, що давить і не супроводиться блювотою. Іноді можливі анорексия, нудота, светоили звукобоязнь. Нерідко хворі насилу описують свої відчуття і часто скаржаться не на істинний біль, а на почуття тягаря або тиску, відчуття каски, що стягує голову. У більшості хворих можна виявити хворобливість м'язів скальпа і воротниковой області. Хронизации головного болю сприяють тривога і депресія, патологія шийного відділу хребта і височно-нижнечелюстного суглоба, постійне вживанням великих доз анальгетиков, кофеїну, бензодиазепинов і барбитуратов.
Кластерний ("пучковая") головний біль зустрічається переважно у чоловіків. Це односторонній дуже болісний ("суицидальная") біль, що локалізується в периорбитальной і лобно-скроневої області, що іноді віддає в потилицю і шию. Біль виникає приступообразно, тривалість приступів від 15 мін до 3 ч. Вони наступають один або декілька разів в доби, переважно в нічний час, протягом декількох тижнів або місяців. Обострения розділені многомесячними або багаторічними ремісіями. Під час приступу на стороні болю звичайно відмічаються синдром Горнера, покраснение ока, слезотечение, виділення з носа і заложенность носа. До кластерного головного болю близька хронічна пароксизмальная гемикрания, однак цей стан частіше відмічається у жінок і характеризується менш тривалими, але більш частими приступами, а також відсутністю виразних ремісій і хорошим ефектом внаслідок застосування индометацина.
Діагноз. Особлива настороженность необхідна в наступних випадках: 1) знову виниклі інтенсивні головні болі або зміна характеру болів, що раніше існували; 2) головні болі, наростаючі протягом декількох днів або тижнів; 3) головні болі, що посилюються при фізичному напруженні, натуживании, кашлі, чиханьи, нахилах; 4) головні болі, виниклі на фоні лихоманки, нудоти, блювоти і менингеального синдрому; 5) головні болі, що супроводяться появою неврологічних або психічних розладів (порушення мови, координації, слабість або оніміння в кінцівках, судорожні припадки, підвищена сонливість, зниження пам'яті і інтелекту, зміни особистості).
Обстеження включає вимірювання ПЕКЛО, дослідження очного дна, рентгенографію черепа, краниовертебрального переходу і шийного відділу хребта, ультразвукової допплерографию. При дослідженні очного дна можуть виявлятися застійні диски зорового нервів, вказуючий на внутрішньочерепну гипертензию, а в гострих випадках - крововиливи в сітчатку, службовці ознакою розриву аневризми або злоякісної артеріальної гипертензии. При аускультации голови може виявитися шум, вказуючий на артериовенозную мальформацию. При підозрі на синусит необхідні консультація оториноларинголога і рентгенографія околоносових пазух. У разах гострих інтенсивних головних болів, що особливо супроводяться менингеальним синдромом, показана люмбальная пункция, що дозволяє діагностувати менінгіт або субарахноидальное крововилив (заздалегідь потрібно виключити об'ємну освіту).
Лікування повторних головних болів передбачає передусім вплив на їх причину. При первинних головних болях необхідно впливати на всі чинники, здатні провокувати головний біль. Хворому треба відмовитися від куріння, зменшити споживання алкоголю, кофеїну, забезпечити адекватну фізичну активністю. Дозу анальгетиков потрібно обмежити - хворий не повинен приймати більш двох таблеток препаратів в день частіше, ніж 3 дні в тиждень. При головному болі напруження ефективні нефармакологічні методи лікування: масаж шиї і воротниковой зони, рефлексотерапия, аутогенная тренування і т. п. При хронічній формі головного болю напруження показаний профілактичний прийом трициклических антидепрессантов. При вираженій тривозі показаний короткий курс бензодиазепинов (диазепам, альпразолам). Профілактичну дію при хронічному головному болі напруження надають також нестероидні противовоспалительні кошти (аспірин, напроксен) і миорелаксанти - тизанидин (сирдалуд). У разах цервикогенних головних болів сприятливий ефект надає застосування нефармакологічних методів (блокада потиличних нервів, масаж, витяжение шийного відділу, мануальная терапія) в поєднанні з коротким курсом нестероидних противовоспалительних коштів і миорелаксантов (тизанидин, баклофен). При порушенні функції височно-нижнечелюстного суглоба в ряді випадків необхідна корекція прикусу, певний ефект надає також комбінація нестероидних противовоспалительних коштів з миорелаксантами, антидепрессантами і физиотерапевтическими процедурами. Головні болі, зумовлені фізичним напруженням, якщо вони не викликані органічною патологією, може полегшити профілактичний прийом анаприлина (20 - 80 мг) або индометацина (25 - 75 мг).

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua