На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ПРАВО НА УЧАСТЬ В УПРАВЛІННІ СПРАВАМИ ДЕРЖАВИ - в ряді конституцій (наприклад, Іспанії, РФ, Монголії, Словаччини, Узбекистану) - узагальнена назва комплексу політичних прав громадян, що включає, як правило, право обирати і обиратися до органів державний влади і місцевого самоврядування, право брати участь в референдумі, право на рівний доступ до державної служби і право на участь у відправленні правосуддя. У РФ дане право закріплене в ст. 32 Конституції РФ 1993 р. Страхування - відношення по захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, Російської Федерації, суб'єктів Федерації і муніципальних освіт при настанні певних страхових випадків за рахунок грошових фондів, що формуються страхувальниками з сплачених страхових внесків і інших коштів страхувальників. РЕ IPSA LOQUITUR - дело само говорит (за себя), т. e. не требуется дальнейших доказательств. ВИБОРГСКОЕ ВІДОЗВА - звертання групи депутатів 1-й Державної думи до громадян Росії (10.7.1906) із закликом відмовитися від сплати податків і служби в армії в знак протесту проти розпуску Думи. Складено в Виборге (звідси назва). Ті, що Підписали віддані суду (12-18.12.1907, Петербург). 167 підсудних засуджені до 3-місячного висновку і позбавлені виборчих прав. ГЕОРГІЯ ОРДЕН - (військовий орден Святого Великомученика і Победоносца Георгія), одна з вищих нагород в Російській імперії. Встановлений в 1769 для нагородження офіцерів і генералів за військові відмінності. Мав 4 міри. Скасований 10.11.1917.

ПРОМЕНЕВА ХВОРОБА

виникає внаслідок впливу на організм людини іонізуючого випромінювання.
Клінічні вияви хвороби залежать від сумарної дози випромінювання, а також від її розподілу у часі і в тілі людини. У залежності від характеру просторового розподілу дози розрізнюють променеву хворобу, викликану рівномірним (загальним), місцевим і нерівномірним опромінюванням, а по розподілу дози у часі - гостру і хронічну променеву хворобу. Розвиток хвороби може бути зумовлений як зовнішнім опромінюванням, так і впливом радіонуклідів, що поступили в організм.
Гостра променева хвороба у людини розвивається при короткочасному (від декількох хвилин до 1 - 3 днів) опромінюванні всього тіла в дозі, що перевищує 1 Гр. Може виникати при знаходженні людини в зоні дії випромінювання або випадання радіоактивних осадків, порушенні умов експлуатації могутніх джерел випромінювання, ведучому до аварії, використанні загального опромінювання в лікувальних цілях.
Основні вияви гострої променевої хвороби визначаються поразкою кроветворения з розвитком аплазии кісткового мозку і зумовленими цитопенией ускладненнями - геморагічним синдромом, інфекційними поразками органів, сепсисом; порушенням фізіологічної репродукції епітелію тонкої кишки з оголенням слизової оболонки, втратою білка, рідини і електролітів; важкою інтоксикацією внаслідок масивної деструкции радиочувствительних тканин (кісткового мозку, тонкої кишки, а також шкіри - при обширній поразці слабопроникающим зовнішнім бета-випромінюванням); безпосередньою поразкою ЦНС з порушенням її функцій, особливо центральної регуляции кровообігу і дихання. Відповідно до цього виділяють костномозговую, кишкову, токсемическую, нервово-церебральну і перехідні між ними форми гострої променевої хвороби, виникаючі відповідно після загального опромінювання в наступних діапазонах доз: 1 - 10, 10 - 50, 50 - 100 і більше за 100 Гр.
Ефективному лікуванню піддається костномозговая форма гострої променевої хвороби. У періоді її формування виразно виділяються 4 фази: фаза первинної реакції, латентна фаза, фаза розпалу, або виражених клінічних виявів, і фаза раннього відновлення. Тривалість захворювання складає біля 2 - 3 мес від моменту опромінювання (при більш важких поразках до 3 - 6 мес).
Гостра променева хвороба легкої (I) міри виникає при впливі іонізуючого випромінювання в дозі 1 - 2,5 Гр. Помірно виражена первинна реакція (головокружіння, рідко - нудота) відмічається через 2 - 3 ч після опромінювання. Зміни шкіри і слизових оболонок, як правило, не виявляються. Латентна фаза продовжується 25 - 30 сут. Число лимфоцитов (в 1 мкл крові) в перші 1 - 3 дні знижується до 1000 - 500 кліток (1 - 0,5 · 109/л), лейкоцитів в розпалі хвороби - до 3500 - 1500 (3,5 - 1,5 · 109/л), тромбоцитов на 26 - 28-е доби - до 60 000-10 000 (60 - 40 · 109/л); СОЕ помірно зростає. Інфекційні ускладнення виникають рідко. Кровоточивости не спостерігається. Відновлення повільне, але повне.
Гостра променева хвороба середньої (II) міри розвивається при впливі іонізуючого випромінювання в дозі 2,5 - 4 Гр. Первинна реакція (головний біль, нудота, іноді блювота) виникає через 1 - 2 ч. Можливо поява еритеми шкіри. Латентна фаза продовжується 20 - 25 сут. Число лимфоцитов в перші 7 сут знижується до 500, число гранулоцитов в фазі розпалу (20 - 30-е доби) - до 500 кліток в 1 мкл крові (0,5 · 109/л); СОЕ - 25 - 40 мм/ч. Характерні інфекційні ускладнення, зміни слизової оболонки рота і глотки, при числі тромбоцитов менше за 40 000 в 1 мкл крові (40 · 109/л) виявляються незначні ознаки кровоточивости - петехии в шкірі. Можливі летальні виходи, особливо при запізнілому і неадекватному лікуванні.
Гостра променева хвороба важкої (III) міри спостерігається при впливі іонізуючого випромінювання в дозі 4 - 10 Гр. Первинна реакція виникає через 30 - 60 мін і різко виражена (повторна блювота, підвищення температури тіла, головний біль, еритема шкіри). Число лимфоцитов в перші доби становить 300 - 100, лейкоцитів з 9 - 17-го дня - менше за 500, тромбоцитов - менше за 20 000 в 1 мкл крові. Тривалість прихованої фази не перевищує 10 - 15 днів. У розпалі хвороби відмічаються виражена лихоманка, поразки слизової оболонки рота і носоглотки, інфекційні ускладнення різної етіології (бактерійної, вірусної, грибкової) і локалізації (легкі, кишечник і інш.), помірна кровоточивость. Зростає частота летальних виходів (в перші 4 - 6 нед).
Гостра променева хвороба надто важкої (IV) міри виникає при впливі іонізуючого випромінювання в дозі більше за 10 Гр. Симптоматика зумовлена глибокою поразкою кроветворения, що характеризується ранньої стійкої лимфопенией - менше за 100 кліток в 1 мкл крові (0,1 · 109/л), агранулоцитозом, починаючи з 8-х діб тромбоцитопенией - менше за 20 000 в 1 мкл крові (20 · 109/л), а потім анемією. З збільшенням дози обважнювати всі вияви, скорочується тривалість прихованої фази, придбавають першорядне значення поразки інших органів (кишечника, шкіри, головного мозку) і загальну інтоксикацію. Летальні виходи практично неминучі.
З зростанням міри тягаря гострої променевої хвороби у осіб, що пережили період її формування, знижується повнота подальшого відновлення, більш виражені залишкові явища поразки кроветворения (тромбоцитопения і нейтропения), розвивається катаракта, прогресують дистрофические зміни шкіри, виявляються ознаки астенії.
Лікування полягає в забезпеченні асептического режиму (в спеціальних або пристосованих палатах), профілактиці інфекційних ускладнень і призначенні симптоматичних коштів. При розвитку агранулоцитоза і лихоманки, навіть без виявлення вогнищ інфекції, застосовують антибіотики широкого спектра дії і по свідченнях (герпетическая інфекція) противовирусні препарати. Для підвищення ефективності противоинфекционной терапії призначають препарати гипериммунной плазми і гамми-глобуліну.
Заміщення дефіциту тромбоцитов (менше за 20 000 кліток в 1 мкл крові) проводять шляхом введення тромбоцитной маси, що отримується по можливості від одного донора (300 · 109/л кліток на одну инфузию), після попереднього опромінювання її в дозі 15 Гр. По свідченнях (анемія - менше за 2 500 000 еритроцитів в 1 мкл крові) проводять трансфузии відмитих свіжих еритроцитів.
При загальному опромінюванні в діапазоні доз 8 - 12 Гр, відсутності протипоказань і наявності донора обгрунтована пересадка кісткового мозку з урахуванням тканинної сумісності.
Місцеві поразки слизових оболонок вимагають систематичного спеціального відходу і обробки рота, носа, глотки бактерицидними і муколитическими препаратами. Для лікування і обезболення поразок шкіри застосовують аерозолі і коллагенові плівки, що зволожують пов'язки з дублячими і антисептичними коштами, а пізнє мазеві пов'язки з похідними гидрокортизона на основі воску і прополісу. Незаживающие раневі і виразкові поразки посічуть з подальшою пластикою. Корекцію водно-електролитних і інших метаболічних порушень проводять за загальними правилами інтенсивної терапії.
У разах масових поразок гостра променева хвороба часто поєднується з впливами термічного, хімічного або механічного чинників. У цих випадках необхідно дещо спростити методи лікування в зв'язку з труднощами їх реалізації в повному об'ємі (призначення препаратів пролонгованої дії всередину, лікування опіків і ран під пов'язкою, дотримання найпростішого режиму асептики і інш.).
Основними коштами профілактики є заходи, що обмежують рівні опромінювання всього тіла і окремих його частин: екранування, обмеження часу перебування в полях інтенсивного випромінювання, прийом спеціальних профілактичних коштів.
Хронічна променева хвороба може виникати при потужності дози більше за 0,005 Гр в день і накопиченні за відносно короткий термін сумарної дози випромінювання, що перевищує при загальному гаммі-опромінюванні 1,5 Гр, т. е. при істотному перевищенні прийнятих нормативів професійного опромінювання.
Клінічна картина визначається радіочутливістю тканини і зоною переважного опромінювання: гіпофункція і дисфункція щитовидної залози виникають при надходженні радіоактивного йода, анемія - при впливі радіоактивного фосфору, апластическая анемія і пухлини кісткової тканини- при дії радію і т. д. При загальному тривалому опромінюванні поступово розвивається цитопения, виявляється лабильность пульсу і ПЕКЛО зі схильністю до гипотензии, знижуються секреторна і ферментативная функції і змінюється моторика шлунково-кишкового тракту. При інгаляційному надходженні деяких радіонуклідів і газів або аплікації їх на шкірі в цих дільницях можуть розвинутися віддалені зміни (наприклад, рак легкого, дискератоз і рак шкіри).
Профілактика хронічної променевої хвороби складається в суворому дотриманні прийнятих нормативів і правил роботи з радіоактивними джерелами. Раціональне працевлаштування, як правило, дозволяє особам, що перенесли хронічну променеву хворобу, зберегти працездатність.

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua