На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

Уповноважений по правах людини (омбудсмен) - ця посадова особа, що обирається парламентом, покликана здійснювати контроль за тим, щоб державні органи, передусім органи виконавчої влади, і посадові особи не порушували прав людини і громадянина. У цей час існує біля 100 омбудсменов (загальної і спеціальної компетенції) в різних країнах світу. У Росії даний інститут встановлений і діє на федеральному рівні з 1998 р., крім того, він створений також в більше за 30 суб'єктах РФ. НОРМАЛІЗАЦІЯ НАЙМЕНУВАННЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ОБ'ЄКТА - вибір найбільш уживаного найменування географічного об'єкта і визначення написання даного найменування на мові, на якій воно вживається. ГАРАНТІЯ БАНКІВСЬКА - див. Банківська гарантія. НІРВАНА - центральне поняття релігійної філософії буддизму і джамаиема. Терміном означається повне зникнення, звільнення від пут сансари, вищий стан духа, в якому преодолени всю земну прихильність, немає ні бажань, ні пристрастей. Не піддається ніяким визначенням. У брахманизме і індуїзмі - злиття з Брахмой. У широкому значенні - стан повного блаженства і спокою, задоволення всіх бажань. ШТРАЛЬЗУНДСКИЙ МИР - взятий в 1370 р. в м. Штральзунд Данією і Ганзой після війни 1368- 1370 рр. між ними. Ганза, що Перемогла добилася розширення торгових привілеїв в Данії, зміцнення торгової гегемонії в Північній Європі.

САМОАНАЛІЗ

Аналіз індивідом власних думок, переживань, потреб і вчинків. На відміну від близького по значенню поняття рефлексія (від позднелат. reilexio - звертання назад, відображення) - самоспостерігання, роздум над своїми переживаннями і думками - поняття С. в більшій мірі концентрує увагу на процесуальному аспекті власної психіки, відрізняється цілеспрямованістю і довільністю процесу цього аналізу.
С. є невід'ємною частиною будь-якої психотерапії. Вже під час перших бесід психотерапевт знайомиться з С. пацієнта, оскільки його зверненню до лікаря, як правило, передують спроби аналізу власного психічного стану. На перших заняттях лікар не тільки знайомиться з хворим, але і складає первинне уявлення про причини його захворювання. Зі слів В. Н. Мясищева (1958), зробити це іноді вельми скрутно, і в таких випадках особливо важливо, щоб пацієнт грав активну роль, а лікар при виявленні причин хвороби в значній мірі спирався на його С. В більшості випадків в міркуваннях і оцінках хворого таяться помилки і помилки, ведучі його в тупик, самостійно вибратися з яких він не в змозі. Перед психотерапевтом варто задача направити С. пацієнта по психотерапевтично продуктивному шляху.
Психотерапія, як система лікувального впливу на психіку і через психіку, направлена на зміни всіх її основних сфер: емоційної, когнитивной і поведенческой. Особливу роль когнитивного компонента в процесі таких змін відмічають багато які автори. Тільки усвідомлені зміни в психіці хворого гарантують, на їх думку, ефективність психотерапевтичних впливів і стабільність їх результатів. Хворий як об'єкт такого впливу, будучи одночасно і суб'єктом, активний і цілісний за своєю природою. Будь-яка інформація, вступаюча в суперечність з самосвідомістю, повинна бути интериоризирована особистістю для збереження своєї цілісності. У процесі психотерапії С. пацієнта звичайно відповідає концепції, якої дотримується психотерапевт.
Питома вага С. в процесі психотерапії неоднакова в різних її методах. У суггестивной психотерапії С. грає другорядну роль. Але і тут він є необхідною ланкою при знайомстві з пацієнтом, при підготовці хворого до вживаних методик, в бесідах між сеансами навіювання, в оцінці результатів навіювання (Лебедінський М. С., 1959). Істотно більш важливе місце С. займає не в симптомо-орієнтованій, а в направленій на значні зміни особистості психотерапії, де активність пацієнта придбаває особливе значення. У залежності від базової теоретичної орієнтації і вживаного методу психотерапевт фокусує С. пацієнта на тих сторонах його психіки, які розглядаються як основна детермінанти особового розвитку і поведінки.
У методах поведенческой психотерапії, основна увага якої зосереджується на навчанні пацієнта новим, більш адекватним нормам поведінки, предметом С. хворого є його зв'язки з соціальною середою переважно на рівні поведінки.
У раціональній психотерапії, суттю якої є логічне переконання пацієнта, навчання його правильному мисленню (оскільки, згідно Дюбуа (Dubois Р.), психогения - це слідство помилкових думок, зумовлених недоліком вірної інформації), предметом аналізу стають логічні побудови, конструкції, пошук логічних помилок.
У психоаналізі, сприяючому переходу несвідомих, витіснених з свідомості, уявлень в свідомість, психотерапевт направляє увагу хворого не на реальність, не на актуальну ситуацію, а на переживання раннього дитинства, на сексуальні потяга. Витіснені з свідомості і що виявляються у вільних асоціаціях пацієнта, в сновидіннях, описках, обмовках, вони стають предметом роботи психоаналітик. Мається на увазі, що пацієнт по-новому оцінить події свого життя, усвідомлює роль давно пережитого і витісненого, що і приведе до видужання.
Метою клієнта-центрованої психотерапії, недирективною по своєму характеру, є збільшення конгруентности пацієнта, відвертості досвіду, підвищення рівня реалістичності і об'єктивності сприйняття себе і навколишніх. Психотерапевт лише створює доброзичливу обстановку, пацієнт же сам формулює свої проблеми і шукає вихід з несприятливих ситуацій. С. тут направлений на почуття, вираження яких в процесі психотерапії стає все більш вільним, на розпізнавання і диференціювання своїх почуттів і сприйнять, що включають власне "Я", навколишніх осіб і взаємовідношення між ними.
У патогенетической психотерапії Мясищева і особово-орієнтованій (реконструктивной) психотерапії Карвасарського, Ісуріной, Ташликова, метою яких є усвідомлення пацієнтом суперечливих потреб і мотивів, порушених відносин, що привели до невротичного зриву, і в результаті - регуляция потреб, формування свідомого відношення і дозвіл психотравмирующей ситуації, задача психотерапевта складається в тому, щоб направити С. пацієнта не тільки на його суб'єктивні переживання і оцінки, але також і на зовнішні умови його соціальної середи, її особливості, взаємовідношення з навколишніми його людьми.
Першорядну роль С. також грає в розмовній психотерапії, направленій на розуміння і самостійну зміну пацієнтом тих сторін своєї особистості, які перешкоджають самоактуализации. Характерне поняття в системі розмовної психотерапії - самоексплорация (Helm J., 1978), тобто міра, в якій хворій включає в бесіду свою власну поведінку і свої особові емоційні переживання, аналізує їх і робить на цій основі висновки для себе. Основна задача психотерапевта тут полягає у вербализации, відображенні переживань і почуттів пацієнта, яка не повинна виходити за рамки їх усвідомлення, що сприяє активній ролі хворого в психотерапевтичному процесі.
У гештальт-терапії, метою якої є збільшення особового потенціалу, мобілізація власних ресурсів пацієнта, на перший план виступає переживання контакту з самим собою, підвищення міри усвідомлення різних установок і способів поведінки і мислення, які закріпилися в минулому і зберігають стійкість, а також осмислення їх значення і функції в теперішньому часі. Задача психотерапевта складається в створенні ситуацій для проведення пацієнтом пошуку і експерименту, в якому він сам перевіряє, що може бути для нього цінним і відповідним, а що вадить. Аналіз переживань заснований на принципі "тут і тепер" - хворого просять аналізувати, що він в цей час робить, відчуває, що з ним і навколо нього відбувається в дану хвилину, роблячи акцент на осмисленні того, "що і як" відбувається.
У трансактном аналізі, направленому на допомогу хворому в задоволенні потреби в оптимальному контакті, психотерапевт знайомить пацієнта з основними поняттями трансактного аналізу (3 стану "Я": Родитель, Дитина, Дорослий), пояснює механізми поведінки і його розладів. У процесі психотерапії хворої навчається самостійно аналізувати ситуації з позицій Дорослого, тобто перевіряти і оспорювати ірраціональні і надмірних вимоги Дитини і Родителя, передбачувати наслідки помилкових кроків, а також раціонально вирішувати проблеми, з якими стикається в житті.
У груповій психотерапії С. пацієнтів має складний характер. Змістом його стають не тільки власні переживання і вчинки кожного учасника групи, але також і його взаємовідносини з іншими членами колективу і головним чином те, яким, як йому здається, його бачать ці інші. Таким чином, С. в груповому процесі - своєрідне двійчасте дзеркальне відображення індивідами один одного, взаимоотражение, змістом якого є суб'єктивний внутрішній світ партнера по спілкуванню, який, в свою чергу, відображає внутрішній світ самого рефлексирующего.
По ходу С. пацієнт стикається зі значними труднощами, але вони мають і своє позитивне значення. Вдатися до С. як до одного з видів самопомощи в нашому власному розвитку - це шлях далеко не легкий. Від індивіда він вимагає великої рішучості і самодисциплини. У цьому відношенні С. не відрізняється від інших життєвих ситуацій, які сприяють особовому зростанню.
У психотерапевтичному процесі, в якому беруть участь, як мінімум, двоє - пацієнт і психотерапевт, С. відбувається у кожного з його учасників. Психотерапевт, виробляючи ту або інакшу психотерапевтичну стратегію і тактику, спирається на аналіз власних почуттів, думок відносно свого пацієнта. У деяких психотерапевтичних напрямах С. психотерапевта грає істотну роль. Так, наприклад, в психотерапії психоаналитического напряму аналіз контрпереноса є найважливішим елементом роботи психотерапевта.

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua