На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ІНДИВІДУАЛЬНА ТРУДОВА ДІЯЛЬНІСТЬ - в СРСР в 1986-1990 рр. "общественнополезная діяльність громадян по виробництву товарів і наданню платних послуг, не пов'язана з їх трудовими відносинами з державними, кооперативними, іншими суспільними підприємствами, організаціями, установами, а також внутрішньоколгоспними відносинами" (Закон СРСР про індивідуальну трудову діяльність від 19 листопада 1986 р.). З легалізацією приватної підприємницької діяльності поняття І. т. д. втратило значення. Об'єкти бухгалтерського обліку - Об'єктами бухгалтерського обліку є майно організацій, їх зобов'язання і господарські операції, здійснюване організаціями в процесі їх діяльності. Федеральний закон від 21.11.96 N 129-ФЗ, ст. 1. КРЕДИТОР - сторона договору позики. Не треба ототожнювати 3. з кредитором (стороною в договорі кредиту). Євгена Марія де Монтіхо - Євгена Марія де Монтіхо (Eugenic, Marie de Montijo) (1826-1920), імператриця Франції, женаНаполеона III. У роки правління свого чоловіка немало зробила, щоб додати блиск його двору, тричі була регентшей. Після краху імперії в сент. 1870 р. бігла в Англію. До самої смерті (в Іспанії в 1920 р.) Е. зберігала неослабний інтерес до европ. політиці. Вуж (VOUGE) - назва двох типів древкового зброї: зброя, схожа з рункой або совней (vouge francaise) а також ранній варіант алебарди з лезом, що кріпиться до держака двома кільцями, іноді зване "швейцарським вужем" (vouge suisse).

ЕЛЕКТРОТРАВМА

- пошкодження, виникаючі внаслідок впливу електричного струму великої сили або розряду атмосферної електрики (блискавки).
Основною причиною нещасних випадків, зумовлених дією електричного струму, є порушення правил техніки безпеки при роботі з побутовими електроприладами і промисловими електроустановками. Велика частина поразок викликається змінним струмом промислової частоти (50 Гц). Електротравма виникає не тільки при безпосередньому зіткненні тіла людини з джерелом струму, але і при дуговому контакті, коли людина знаходиться поблизу установки з напруженням більше за 1000 В, особливо в приміщеннях з високою вогкістю повітря.
Електричний струм викликає місцеві і загальні порушення в організмі. Місцеві зміни виявляються опіками тканини в місцях виходу і входу електричного струму. У залежності від стану ураженого (волога шкіра, стомлення, виснаження і інш.), сили і напруження струму можливі різні місцеві вияви - від втрати чутливості до глибоких опіків. Виникаюче при цьому на шкірі пошкодження нагадує таке при термічному опіку III-IV міри. Рана, що Утворилася має кратерообразную форму з омозолелими краями сіро-жовтого кольору, іноді рана проникає до кістки. При впливі струму високого напруження можливі розшарування тканин, їх розрив, іноді повний відрив кінцівки. При впливі змінного струму силою 15 мА у потерпілого виникають судоми (так званий неотпускающий струм). У разі поразки струмом силою 25 - 50 мА наступає зупинка дихання. Через спазм голосових зв'язок потерпілий не може крикнути і покликати на допомогу. Якщо дія струму не припиняється, через декілька хвилин відбувається зупинка серця в результаті гипоксии і наступає смерть потерпілого. Стан ураженого в момент електротравми може бути настільки важким, що він зовні мало чим відрізняється від вмерлого: бліда шкіра, широкі, не реагуючі на світло зіниці, відсутність дихання і пульсу - "уявна смерть". Лише ретельне вислухування тонів серця дозволяє встановити ознаки життя. При більш легких поразках загальні явища можуть виявлятися у вигляді непритомності, важкого нервового потрясіння, головокружіння, загальної слабості.
Місцеві пошкодження при поразці блискавкою аналогічні пошкодженням, наступаючим при впливі промислової електрики. На шкірі часто з'являються плями темно-синього кольору ("знаки блискавки"), що нагадують розгалуження дерева, що зумовлено розширенням судин. При поразці блискавкою загальні явища виражені значніше. Характерний розвиток паралічів, глухота, німота і зупинка дихання.
Перша допомога. Одним з головних моментів першої допомоги є негайне припинення дії електричного струму. Це досягається вимкненням струму (поворотом рубильника, вимикача, пробки, обривом проводів), відведенням електричних проводів від потерпілого (сухою вірьовкою, палицею), заземленням або шунтуванням проводів (з'єднати між собою два токоведущих проводи). Дотик до потерпілого незахищеними руками при невідключеному електричному струмі небезпечно. Відділивши потерпілого від проводів, необхідно ретельно оглянути його. Місцеві пошкодження потрібно обробити і закрити пов'язкою, як при опіках (див. Опіки).
При пошкодженнях, що супроводяться легкими загальними явищами (непритомність, короткочасна втрата свідомості, головокружіння, головний біль, болі в області серця), перша допомога полягає в створенні спокою і доставці хворого в лікувальну установу. Необхідно пам'ятати, що загальний стан потерпілого може різко і раптово погіршитися в найближчі години після травми: виникають порушення кровоснабжения м'яза серця (стенокардия і інфаркт міокарда), явища повторного шоку і т. д. Подібні стану іноді спостерігаються навіть у ураженого з самими легкими загальними виявами (головний біль, загальна слабість); тому всі особи, що отримали електротравму, підлягають госпіталізації. Як перша допомога можуть бути дані болезаспокійливі (0,25 г амидопирина, 0,25 анальгіни), заспокійливі (мікстура Бехтерева, настойка валеріана), серцеві кошти (краплини Зеленіна і інш.).
При важких загальних явищах, що супроводяться розладом або зупинкою дихання, розвитком стану "уявної смерті", єдино дійовою мірою першої допомоги є негайне проведення штучного дихання, іноді протягом декількох годин підряд. При працюючому серці штучне дихання швидко поліпшує стан хворого, шкіряне покривало придбаває природне забарвлення, з'являється пульс, починає визначатися ПЕКЛО. Найбільш ефективно штучне дихання "рота в рот" (16 - 20 вдихів в хвилину). Його зручніше провести за допомогою трубки або спеціальному воздуховода.
По можливості штучне дихання треба поєднувати з введенням серцевих коштів. Після того як до потерпілого повернеться свідомість, його необхідно напоїти (вода, чай, компот, але не алкогольні напої, кава), тепло укрити.
У випадках, коли необережний контакт з електропроводом стався у важкодоступному місці - на вежі електропередачі, на стовпі - необхідно почати надання допомоги з штучного дихання, а при зупинці серця - нанести 1 - 2 удари по грудині в область серця і вжити заходів для найшвидшого опускання потерпілого на землю, де можна провести ефективну реанімацію.
Перша допомога при зупинці серця повинна бути почата як можна раніше, т. е. в перші 5 мін, коли ще продовжують жити клітки головного і спинного мозку. Допомога полягає в одночасному проведенні штучного дихання і зовнішнього масажу серця з частотою 50 - 70 в 1 мін. Про ефективність масажу судять по появі пульсу на сонних артеріях. При поєднанні штучного дихання і масажу на кожне вдування повітря в легкі необхідно робити 5 - 6 надавливаний на область серця, в основному в період видиху. Масаж серця і штучне дихання рекомендується продовжувати до повного відновлення їх функцій або появи явних ознак смерті. По можливості масаж серця потрібно поєднувати з введенням серцевих коштів.
Потерпілого транспортують в положенні лежачи. Під час транспортування потрібно забезпечити уважне спостереження за таким хворим, оскільки в будь-який час у нього може статися зупинка дихання або серцевої діяльності, і треба бути готовим в дорозі надати швидку і ефективну допомогу. При транспортуванні в лікувальну установу пострадавших, що знаходяться в несвідомому стані або з не повністю відновленим самостійним диханням, припиняти штучне дихання не можна.
Пострадавшиє, у яких після удару блискавкою не наступила зупинка серця, мають хороші шанси на виживання. При одночасній поразці блискавкою декількох чоловік, допомогу необхідно надавати спочатку потерпілим, що знаходиться в стані клінічної смерті, а уже потім іншим, у яких ознаки життя збереглися.

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua