На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

Емісійний цінний папір - будь-який цінний папір, в тому числі бездокументарна, яка характеризується одночасно наступними ознаками: 1. закріплює сукупність майнових і немайнових прав, належних посвідченню, поступці і безумовному здійсненню з дотриманням встановлених справжнім Федеральним законом форми і порядку; 2. розміщується випусками; 3. має рівні об'єм і терміни здійснення прав всередині одного випуску незалежно від часу придбання цінного паперу. Федеральний закон від 22.04.96 N 39-ФЗ, ст. 2. ДЕКРЕТНІ ГРОШІ - грошові знаки, введені як гроші декретом органів влади, постановою уряду. Справжня цінність, купівельна здатність Д.д. визначається не тільки величиною, вказаною на грошовому знаку, але і рівнем цін, кількістю товарів, яку можна купити на дану суму грошей. ОБЕЛЬНИЕ ХОЛОПИ - повні холопи, раби в древній і середньовічній Русі; див. Холопи. Косово поле - котловина в Південній Сербії, де 15 червня 1389 р. поблизу міста Пріштіна сталося вирішальна битва між об'єднаними військами сербів і боснийцев (15- 20 тис. чол.), які очолював князь Лазар, і армією турецького султана Мурада I (27- 30 тис. чол.). Битва закінчилася перемогою турок. Після битви Сербія перетворилася у васала Туреччини, а в 1459 р. була включена до складу Османської імперії. МАЙІ - в буддизмі мати царевича Гаутами, майбутнього Будда. Філософська категорія в різних напрямах індуїзму і буддизму, иллюзорность світу, що усього сприймається, що означає, що приховує Брахмана як єдину реальність.

АССЕРТИВНИЙ ТРЕНІНГ

Безпосередньою метою А. т. є тренінг упевненої поведінки, сприяючої формуванню упевненості в собі (ассертивности). Під упевненістю в собі розуміється здатність індивіда висувати і втілювати в життя власні цілі, потреби, бажання, домагання, інтереси, почуття і т. д. відносно свого оточення. Поняття "упевненість" передбачає наявність: а) суб'єктивної установки на самого себе (дозволяти собі мати і дійсно мати власні домагання); б) соціальній готовності і здатності її адекватно реалізувати (володіти власними домаганнями і домагатися їх здійснення); в) свободи від соціального страху і гальмування (здатність реєструвати і виявляти власні домагання). Упевнена поведінка не означає придушення агресивних почуттів, воно сприяє редукції агресивної поведінки і зникненню мотивів для агресії. Основні цілі А. т. реалізовуються через певні соціальні ситуації, які тренуються в ролевой грі або в реальних умовах. Вони охоплюють 4 основні категорії самоосознаваемого поведінки: 1) висувати вимоги; 2) говорити "немає" і критикувати; 3) встановлювати контакт; 4) відкрито звертати увагу на себе, власні цілі і інтереси і дозволяти собі помилки. До методів А. т. відносяться: поведенческие вправи і ролевая гра, тренінг in vivo (домашні завдання), оперантное зумовлення, видеообратная зв'язок, послідовне (ступінчасте) наближення, інструкції і самоинструкции, навчання (лист навчання), навчання по моделях і інш.
Першою задачею в навчанні пацієнта поводитися більш упевнено є визначення упевненої, невпевненої і агресивної поведінки. Для упевненої поведінки властиве відверте висловлювання про переважну поведінку або про зміну поведінки іншої особи, з якою здійснюється безпосереднє спілкування, але без ворожості і самозахисту. Для невпевненої поведінки типове непряме спілкування, стриманість, тривога і, можливо, відсутність спроби прийняти те, що хоче інший. Агресивна поведінка характеризується спілкуванням, в якому виявляється не перевага, а вимогливість або ворожість, воно містить намір покарати іншого. Другою задачею при тренуванні упевненості в собі може бути корекція нераціональної (безрозсудного, нелогічного) поведінки: уявлень, які ведуть до невпевненої, ворожої або агресивної відповіді; думок, в яких пацієнт карає себе за недоречні упевнені відповіді, за твердження, які не приводять до успіху негайно ж, або за відсутність відповідей. Етап "відкритих очей" означає для пацієнта прийняття ним права бути упевненим. Які мої права як людину? Які мої права в специфічних соціальних ролях - чоловіка або родителя? - такі питання часто провокують розподіл домашньої роботи. Наступні переконання допоможуть пацієнту почати змінюватися: "У мене є право мати почуття і виражати їх, включаючи невдоволення і критику", "Я маю право встановлювати власні пріоритети", "Я маю право сказати "немає" без почуття провини". А. т. спричиняє за собою оцінку сильних і слабих сторін пацієнта при упевненому спілкуванні і розробку тренувальних прийомів для заповнення пропусків в його навиках.
У керівництві по упевненій поведінці (Wolpe J. L, 1975; Walen S. et al, 1992) приводяться наступні рекомендації:
- Коли ви відмовляєте, говоріть рішуче "немає", поясніть, чому ви відмовляєте, але уникайте понадміру вибачного тону.
- Давайте по можливості швидку і коротку відповідь.
- Просите пояснень, коли вам пропонують зробити що-небудь безрозсудне.
- Дивитеся прямо на людину, з якою ви говорите. Виберіть "мову тіла" (виключіть ті пози, які можуть виражати непрямоту або нестачу упевненості в собі, наприклад рухи рота, переміщення ніг); стежте за зміною вашого голосу, говоріть не дуже голосно, не дуже тихо.
- Коли ви виражаєте досаду або критику, пам'ятаєте про необхідність коментувати тільки поведінку, уникайте нападати на особистість.
- Коли коментуєте поведінку іншої людини, старайтеся використати Мене-твердження. Наприклад, замість того щоб сказати: "Ти тварина, ти звів мене з розуму", постарайтеся сказати: "Коли ви нехтували соціальними нормами, це було надзвичайне неприємно, і я відчуваю тепер досаду". Коли це зручне, запропонуйте альтернативну поведінку: "Я вважаю, нам буде краще сісти, спробувати разом подумати і вирішити, як позбутися цієї незручності".
- Зберігайте заготівлі ваших упевнених відповідей, пам'ятайте про них і використайте в бесідах з друзями. Спостерігайте за характером ролей. Пам'ятайте, що ви не можете відучитися від поганих звичок або придбати нові навики за одну ніч.
- Винагороджуйте себе яким-небудь образом кожний раз, коли ви змогли упевнено відповісти, незалежно від того, досягли ви чи ні бажаних результатів з боку іншої людини.
- Не лайте себе за невпевнену або агресивну поведінку; краще постарайтеся зрозуміти, де ви збилися з шляху і як краще управляти подібною ситуацією в наступний раз.
Хорошою моделлю для конструювання упевненої взаємодії, яка взята з літератури по самопомощи, є ОЕОП (опис, емоції, визначення, наслідки) - чотириступінчатий блок по взаємодії: 1) опис: пацієнт коротко і об'єктивно описує неприємну ситуацію без редагування, персоніфікації або розробок в деталях; 2) емоції: пацієнт говорить про свої почуття (оптимальним тут є використання Мене-мови); 3) визначення того, що ти хочеш: пацієнт просить (не вимагає) і робить це ясно, конкретно і з урахуванням специфіки; 4) наслідки: той, що повідомляє говорить що слухає про ті наслідки, які можуть мати місце у разі прийняття прохання.
Приведемо приклад, що пояснює цю модель.
Батько (не схильний до опіки) говорить своїй колишній дружині:
Опис: коли ти плануєш заходи з нашим сином під час моїх з ним зустрічей без обговорення цього зі мною...
Емоції:.. я. відчуваю досаду і розчарування. Я нудьгую по сину, коли не маю можливості бачити його.
Визначення: я міг би змінити свій розклад, якби ти подзвонила мені зазделегідь, за декілька днів, і побачився б з ним в інший день.
Наслідки: таким чином, ми могли б зробити те, що хотіли.
У літературі нарівні з терміном "ассертивний тренінг" використовуються також терміни "тренінг упевненості в собі", "тренінг підвищення почуття упевненості в собі", "тренінг упевненої поведінки", "тренінг самоствердження", "тренінг уміння настояти на своєму" і інш.

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua