На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ХАММУРАПИ ЗАКОНИ - зведення законів рабовласницької держави, назване на ім'я царя Вавілонії в 1792-1750 рр. до н. е. Цінний пам'ятник древневосточного права. Нараховують 282 статті. При складанні збірника в його основу було встановлене старе звичайне право, шумерийские судебники, нове законодавство. Складені в основному в казуїстичній формі; не мають загальних принципів, системи у викладі, хоч відома логіка присутня. Х.з. на відміну від інших східних кодифікацій не містять релігійного і морализующего елемента. ВІЗУВАННЯ ДОКУМЕНТА - підтвердження дії документа, отримання дозволу, згоди уповноважених органів і осіб у випадку, коли це передбачене правилами, нормами, законами. Віза оформляється в письмовій формі і може скріплятися друком, штампом. Ахеджаков (він же Ахедяков) Пшекуй - (1779-1838), прапорщик (30.11.1830), з бжедугских (черченеевских, бувших жанеевских) князів. За відмінність в "Закубанської експедиції" 1830 зроблений в офіцерський чин прапорщика. Брав участь у зустрічі твору, що перебував на Кавказі в 1837 імператора Миколи I. Герой Хан-Гирея "Князь Пшьської Аходягоко". Проживав на Кубані. Був одружений на сестрі адигского просвітника Хан-Гирея - Мелек-султан Мамат-Гиреевне. Сини - Татлостан (ротмистр), Чемгуй (штабс-капітан), Сагат-Гирею (корнет). Брати - Бидрук, Натахук, Асман-Гирею. Карс (KARS) I Кримська війна - Міцність, що обороняється тур. гарнізоном під командуванням ген. Вильямса, була осаждена російськими військами в ході Кримської війни. Гарнізон мужньо оборонявся, отбив штурм 29 сент. 1855, але після пятимесячной блокади вимушений був через голод, що почався капітулювати 28 нояб. 1855. Див. Севастополь. ГАЙДУКИ - учасники озброєної боротьби южнославянских народів, молдаван і інш. в XV - XIX вв. проти турецьких завойовників. Під час російсько-турецької війни 1877-1878 рр. Г. разом з російськими військами боролися за звільнення Болгарії.

ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ

- хронічне захворювання, в основі якого лежить глибока безповоротна структурна перебудова печінки з рубцовим зморщенням і поступовим зниженням її функції. Цироз печінки може розвинутися після тривалого зловживання алкоголем, після вірусного гепатиту з виходом в хронічний гепатит, а також внаслідок порушень аутоиммунного характеру (що приводять до цирозу через хронічний активний гепатит), холангита, обструкції внепеченочних жовчних протоків. Рідше до цирозу приводять тривала серцева (правожелудочковая) недостатність, гемохроматоз, паразитарні захворювання печінки.
Клінічна картина. Хвороба може тривало протікати малосимптомно. Початковими виявами захворювання можуть стати диспепсія (нудота, відрижка, метеоризм), пониження апетиту, слабість, похудание. У частини хворих відмічається тягар в правому подреберье, збільшення печінки - ущільненої, з нерівною поверхнею, загостреним краєм. У третини пацієнтів в початковій стадії захворювання пальпируется збільшена щільна із закругленим краєм селезінка (спленомегалия). Ранніми є звичайно так звані малі печінкові ознаки - судинні "зірочки" в області особи, спини, плечового пояса, павукоподібні розширення дрібних шкіряних судин (більше на шкірі плечового пояса), долонна еритема. З роками, по мірі розвитку хвороби, звичайно формується портальна гипертензия з характерними клінічними виявами - асцитом, збільшенням селезінки (звичайно з явищами гиперспленизма - лейкоцитопенией, тромбоцитопенией), посиленням венозного малюнка на шкірі живота. Важливою ознакою портальної гипертензии є варикозне розширення посагів стравоходу, яке може бути встановлене при гастроскопии (менш чітко - при рентгенологическом дослідженні). Наростають гипопротеинемия, анемія, збільшується СОЕ, можуть бути підвищені вміст билирубина в крові, активність трансаминаз, що може свідчити про активний процес ("активний цироз"); рівень протромбина крові знижується, іноді виділяються маркери вірусної інфекції. У частини хворих виражені шкіряний зуд, жовтяниця, значно підвищений рівень билирубина і холестерину крові (ознаки холестаза). Хворі поступово слабшають, худнуть до виснаження. Виходом хвороби є печінкова недостатність.
Можливі ускладнення - кровотечі з варикозно-розширених посагів стравоходу (звичайно у вигляді кривавої блювоти, можуть бути смертельними), рак печінки, інфекції, перитоніту, тромбоз воротной вени; ускладнення різко прискорюють розвиток печінкової недостатності.
Ультразвукове і радионуклидное дослідження печінки, комп'ютерна рентгенівська томографія дозволяють виявити збільшення органу, неоднорідність його структури, збільшення селезінки. Найбільш доказові для діагнозу і оцінки активності процесу результати лапароскопии і биопсии печінки.
Лікування. У період малосимптомного течії хвороби найважливіше значення мають щадячий режим, виключення алкоголю і інших гепатотоксических речовин, обережне відношення до всякого лікарського лікування, виключення великих фізичних навантажень. Багато які ліки - седативні засобу, аминазин, морфин і інші наркотичні анальгетики можуть погіршити течію хвороби. Лікування цирозу печінки включає етиологическое (виключення прийому алкоголю при алкогольному цирозі, зменшення застійної серцевої недостатності при "кардиальном", противовирусная терапія - при вірусному цирозі). Показане повноцінне живлення в межах стола № 5. У раціоні важлива нормальна кількість білка. З метою поліпшення метаболізму печінкових кліток використовують вітаміни (ундевит, декамевит і інш.), рибоксин, ессенциале. Патогенетическая терапія глюкокортикоидами показана при аутоиммунном цирозі печінки. При розвитку портальної гипертензии обмежують споживання куховарської солі, обережно використовують диуретики в малих дозах (верошпирон, фуросемид), бета-блокатори. При ознаках активності процесу, кровотечі і підозрі на інші ускладнення хворі підлягають госпіталізації. Запропоновані хірургічні методи лікування: штучне склерозирование варикозно-розширених посагів (зменшує імовірність кровотечі), портокавальное шунтування (зменшує міру портальної гипертензии), видалення селезінки (зменшує цитопению).

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua