На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

БІРЖОВИЙ НОТАРІУС - особа, що засвідчує договори і інші документи, що відносяться до біржового обороту Нотаріальному посвідченню підлягають головним чином біржові операції, що укладаються з іноземцями. На Б.н. покладається здійснення протесту векселів, по яких векселедержателями є іноземці, засвідчення переказів комерційних паперів і актів з іноземних мов і на іноземні мови. У деяких країнах Б.н. призначаються біржовими комітетами, в інших - органами юстиції. ЗАМІННИКИ - 1) група товарів і послуг, для яких зростання ціни на один з них приводить до збільшення попиту на інші, виступаючі як замінники, повні або часткових; 2) товари, замінюючі звичні, але що володіють рядом достоїнств в порівнянні з тими, що замінюються. Бумедьен Хуарі - Бумедьен Хуарі (Boumedienne, Houari) (1925-78), алжір. гос. діяч. У нач. 1950-х рр. прилучився в Каїрі до групи алжір. націоналістів-емігрантів, в к-рую входив Бен Белла, а в 1955 р. в Алжірі - до сил опору, що боролися проти французів. Став начальником штабу армії Фронту національного звільнення, що знаходилася в Тунісе (1960-62). У березні 1962 р. його армія перемогла в Алжірі і допомогла тим самим Бен Белле. Був укладений мирний договір з Францією. У 1965 р., здійснивши переворот, Б. помістився Бен Белли і правив до своєї кончини в 1978 р. Підтримував тісні зв'язки з країнами як Вост., так і. ПОРТИК - (від лати. porticus), виступаюча уперед частина будівлі, відкрита на одну або три сторони і що утворюється колонами або арками, несучими перекриття; частіше за все оформляє головний вхід і завершується фронтоном або аттиком - стінкою над вінчаючою архітектурну споруду карнизом. Портики були широко поширені в античній і классицистической архітектурі. ВИСИЛКА - в XIX в. видалення особи по суду або в адміністративному порядку з міста з наданням або без надання права вибору місця проживання поза даною місцевістю. Супроводилася поліцейським наглядом.

ТРАВМИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

По мірі і характеру пошкоджень головного мозку в момент травми розрізнюють: струс головного мозку з наявністю лише общемозгових симптомів; контузію (удар) мозку з наявністю общемозгових і осередкових симптомів; важкі черепно-мозкові травми, що супроводяться тривалою втратою свідомості із загрозливими життю симптомами поразки стовбура і підкоркових освіт, що часто поєднуються зі сдавлением мозку внутрішньочерепними гематомами.
Струс мозку. При легкій мірі струси мозку спостерігаються короткочасна втрата свідомості (декілька секунд або хвилин), головний біль, нудота, блювота. Струс мозку середньої міри супроводиться короткочасною або відносно тривалою втратою свідомості (до декількох десятків хвилин), після якої спостерігаються нудота, блювота, головний біль, головокружіння, спонтанний нистагм, ретроградная амнезія, порушення сердечно-судинної діяльності, вегетативні розлади.
Для удару (контузії) мозку характерні ті ж симптоми, що і при струсі, але з більш вираженими і стійкими осередковими симптомами. Відповідно до розташування в мозку осередків ураження спостерігаються порушення чутливості, парези, більш стійкі і важкі порушення психіки. Удар мозку звичайно поєднується з внутрішньочерепними крововиливами. У пізньому періоді нерідко спостерігаються залишкові явища осередкової поразки мозку, розвиток епілептичних припадків.
При важких черепно-мозкових травмах спостерігаються тривале порушення свідомості, що доходить до міри коми в поєднанні з вираженими розладами дихання, сердечно-судинної діяльності, метаболічних процесів і терморегуляции. Переломи основи черепа в зв'язку з одночасним порушенням цілості оболонок і розриву кровоносних судин протікають звичайно з кровотечею з вух і носа, крововиливами в коньюнктиву і синцями навколо очниця.
Джерелом крововиливів, виникаючих при ударах мозку, служать або артерії м'якої мозкової оболонки (субарахноидальні крововиливу) і самого мозку, або венозні синуси (субдуральні крововиливу) і судини твердої мозкової оболонки (епидуральні крововиливу). При крововиливах утворяться гематоми, зухвалі сдавление мозку. Для епидуральной і субдуральной гематом характерно наростання общемозгових і осередкових симптомів після "світлого" періоду після травми. При швидко наростаючій гематомі "світлого" проміжку може не бути. Важливою діагностичною ознакою є широка зіниця на стороні гематоми, а також розвиток локальних судорожних припадків і парезов на стороні, протилежній локалізації гематоми.
Лікування. Хворих з травмами головного мозку необхідно терміново госпіталізувати. При легких формах струсу мозку показані постільний режим і повний спокій на 5-7 днів. Якщо є головний біль, головокружіння, астенічний синдром, призначають транквілізатор, анальгетики, в деяких випадках диуретики. Протягом перших 5 діб навіть при легкому струсі мозку необхідно постійно спостерігати за станом хворого, щоб не пропустити перші симптоми гематоми, що розвивається. При більш важких формах струсу і удару в гострому періоді призначають спокій, постільний режим, холод на голову, при збудженні - транквілізатор. Для боротьби з набряком мозку застосовують диуретики: лазикс (фуросемид). Хороший ефект отримують при призначенні всередину гліцерину в яблучному або іншому кислому соку в співвідношенні 1:3 (1 доза гліцерину і 3 дози соку) - приймають по 1 столовій ложці 4-5 разів в день протягом 7-10 днів. Для зниження внутрішньочерепного тиску під суворим лікарським контролем можна використати глюкокортикоиди - гидрокортизон, дексаметазон. Призначають препарати, регулюючі сердечно-судинну діяльність. При підозрі на епи- і субдуральное крововилив проводять спеціальні дослідження (ехоенцефалографию, ангиографию і інш.) і хірургічне лікування.

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua