На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

ЛУГИ - гидроксиди лужних металів (Li, Na, K, Rb, Cs, Fr) і лужноземельних металів (Ca, Sr, Ba, Ra) (I і II групи періодичної системи Д. І. Менделеєва). При їх розчиненні у воді виділяється велика кількість теплоти. Щ. роз'їдають тваринні тканини, багато які дотичні з ними матеріали. Е д до і е До них відносяться: гидроксид натрію (їдкий натр) NaOH, гидроксид калію (їдке розжарюй) KOH, а також LiOH, RbOH, CsOH. Щ. широко застосовуються в промисловості. ВЕРХОВЕНСТВО ЗАКОНУ - верховенство конституції, законів в діяльності виконавчої державної влади над нормативними актами, що випускаються їй і інструкціями. РАСА - група людей, що виділяється на основі спорідненості за походженням, що виявляється у зовні схожих фізичних ознаках і спільності територій. Раніше виділяли 3 основні Р.: европеоидную; екваторіальну (негро-австралійську) і монголоидную Зараз, крім того, виділяються американоидная (з монголоидной) і австралоидная (з екваторіальної). Р. (гілки) об'єднуються в 2 расових стовбура - східний (американо-азіатський) і західний (евро-африканський). Групи людей, чиї особливості є результатом історичних контактів різних Р. і їх підрозділів, називаються антропологічними типами. ШУВАЛОВ Петро Андрійович - (1827-89), граф, державний діяч, дипломат, генерал від кавалерії (1872). У 1861 начальник штабу корпусу жандармів і керівник Третім відділенням. У 1866-1874 шеф корпусу жандармів і начальник Третього відділення. Найближчий радник Олександра II. У 1874-79 посла в Лондоні. СУПЕР... - частина складних слів, вказуюча на розташування зверху, над чим-небудь, наприклад суперобкладинка; вища міра якості, чого-небудь, наприклад суперелита; верховенство, наприклад суперарбитр.

Аверсивная психотерапія


Словотворення. Відбувається від англ. aversion - огида і греч. psyche - душа theraрeia - лікування.
Автори. Перший досвід застосування аверсивной психотерапії в клінічних цілях був в Росії в 20-х роках ХХ віку (Н.В.Канторович, І.Ф.Случевський, А.А.Фрікен).
Категорія. Форма поведенческой психотерапії.
Специфіка. Заснована на утворенні зв'язку між небажаною поведінкою і суб'єктивно неприємним переживанням. На Заході стала використовуватися з 1935 р., коли гомосексуально орієнтовані пацієнти лікувалися з використанням електрошока. Процедура аверсивной психотерапії полягає в тому, що подразники, зухвалі у пацієнта надто неприємні, але не небезпечні для його життя, відчуття (фрустрация потреб, електрошок, біль, жах) пред'являються у тимчасовій близькості з подразником (наприклад, алкоголем), який провокує неприйнятне і тому поведінка, що загальмовується.
Види. У відповідності зі схемою класичного зумовлення стимул, що запускає небажану поведінку, зв'язується з аверсивним подразником і насичується негативними афектами. Найчастіше аверсивная психотерапія застосовується при лікуванні алкоголізму, табакокурения, сексуальних порушень (тут, як правило, небажана поведінка пред'являється у відеофільмах).
У цей час все більше використовується символічне аверсивное зумовлення, коли подразник неприйнятної поведінки зв'язується з ідеальними негативними уявленнями (про хворобу, про соціальну ізоляцію і пр.).
У тому випадку, коли використовується схема оперантного зумовлення, аверсивний подразник зв'язується не зі стимулом, а з реакцією, наприклад, при енурезе або поведінці самоушкодження.
Критики. Даний метод часто спричиняє засудження внаслідок своєї невідповідності етичним нормам, а також труднощів контролю за його здійсненням.
Література. Канторович Н.В. Опит сочетательно-рефлекторної терапії алкоголізму // Нове в рефлексологии і фізіології нервової системи. Л., 1929, сб. 3, з. 436-445;
Случевський И.Ф., Фрікен А.А. Об апоморфинном лікуванні хронічного алкоголізму // Радянська лікарська газета. 1933, № 12, з. 557-561;
Eysenck H.J., Rachmann S. The Causes and Cures of Neuroses, L., 1965;
Bruch R.F. Aversive Conditioning and Learning. N.Y., 1971.

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua