На головну сторінку  Написання курсових за 800 грн

Ізюм - (евр. цимукин) (1 Цар. 25:18; 30: 12; 2 Цар. 16:1; 1 Пар. 12:40), сушені ягоди винограду. Театр - Див. "Видовище, ристалище". КОТИЛЬОН - бальний танець французького походження.

Екстаз


Словотворення. Відбувається від греч. extasis - захоплення.
Категорія. Термін, зафіксований ще в античній літературі, для позначення особливого стану свідомості, в якому втрачаються межі між зовнішнім і внутрішнім.
Специфіка. Цей стан супроводиться почуттям восторженности, сп'яніння, відчуженості від дійсності, ігноруванням реальних зовнішніх відчуттів. По характеру відчуттів і по динаміці процесу знаходиться близько до сфери сексу. У свідомості спливають картини і образи, звичайно йому недоступні. Може супроводитися як позитивними емоціями (щастя, блаженство), так і негативними (страх, жах). Фізична активність може редуцироваться до стану заціпеніння, або зростати до шаленства. У даному стані часто зустрічається примусова мова (глоссолалия). Для містиків це ключове поняття індивідуального розвитку людини. Екстаз символізує те, що людина є лише своєрідною "судиною", яка наповнюється космічним змістом. По Дамбу, це - первинний вихід з меж індивідуальності і "сплавлення" з любимою істотою, як який передусім виступає абсолют. Це - стан духа на рівні вищого знання.
Зумовлення. Досягається при використанні певних психотехнических коштів (пост, молитва, недіяння, танець), завдяки сексу або розвивається ендогенно. Наприклад, характерний для алкогольного або наркотичного сп'яніння, також для шизофренії і генуинной епілепсії.
Література. Spoerri Th. (Hrsg.) Beitrage zur Extase. Basel: Karger, 1968;
Josuttis Н, Leuner H. (Hrsg.) Religion und die Droge. Stuttgart: Kohlhammer, 1972

Джерело: vocabulary.ru

© 2014-2022  prawo.in.ua